Türkan Şoray, kendi adının verildiği pamuğun hasadına katıldı

Türkan Şoray, kendi adının verildiği pamuğun hasadına katıldı

 

Adana BüyükşehirBelediyesi, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Atlas Tohumculuk vepamuk ıslahçılarının iş birliği ile 12 yıllık AR-GE çalışmaları sonucundatescil edilen yeni; yerli ve milli pamuk çeşidi Türkan'ın tanıtımı ve hasadıyapıldı.

Tarsus’un ÇiçekliKöyü’nde gerçekleştirilen Tarla Günü etkinliğine efsane sanatçı Türkan Şoray,Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ve eşi Nuray Karalar, DoğuAkdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Çil, üreticiler, konuklar,bürokratlar, tarım işçileri ve bölge halkı katıldı.

PAMUĞUN SULTANI OLMAKÇOK GÜZEL BİR DUYGU

Pamuk toplayankadınlarla yakından ilgilenen Türkan Şoray, kendisine hediye edilen yazmayıboynuna taktı.

Hayranlarının sevgigösterileri karşısında duygulanan Türkan Şoray, “Çukurova denilince pamuk akla gelir. Pamuk,Çukurova'nın altınıdır, en büyük değeridir. Pamuk çeşidine adımın verilmesibeni son derece onurlandırdı. Bu onuru hayatım boyunca taşıyacağım. Hayatımınen güzel anlarından birini yaşamama sebep oldunuz. Bunu hiç unutmayacağım.Pamuğun Sultanı olmak çok güzel bir şey” dedi.

BAŞKAN ZEYDAN KARALAR

Başkan Zeydan Karalar da“Türkan Şoray çok iyi bir sanatçı olduğu kadar, kalbi de çok güzel bir insan.Bu özellikleri de onu çok değerli yapıyor. Aramızda olması bizim için büyükonur. Kendisine bütün kalbimle teşekkür ediyorum. Çocukken ailecek pamuktoplamaya giderdik. Annem çok çalışır, herkesten çok pamuk toplardı. Hayatımınilk hatıraları, aklımda kalan ilk görüntüler bunlardır” diye konuştu.

YERFISTIĞI ISLAHIYLAİLGİLİ DE ÇALIŞIYORUZ

Enstitü yöneticilerini veemeği geçenleri kutlayan Başkan Zeydan Karalar, Türkiye Cumhuriyeti’ninKurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kafasındaki tarımın hayatageçirildiğini belirterek şunları söyledi: “1924’te bu enstitüyü kurdurmuş. Nekadar ileri görüşlü bir ulusal öndere sahip olduğumuzu asla unutmayalım. Yerlive milli tohum üretilmesi olağanüstü önemli bir hadise ve emeği geçenlerikutluyorum. Nerede memleketimize faydalı bir hizmet varsa ona destek olmak,tanıtmak bizim görevlerimizdendir. Şu anda da bunu yapıyoruz. Alışık olunanbelediyeciliğin üzerine, kentimizin zenginliklerini ortaya çıkaran vedeğerlendiren, tanıtan bir anlayışla çalışmaya devam ediyoruz. Yerfıstığııslahıyla ilgili de çalışmalarımız var. Tohum aldık, çiftçilere dağıttık.Ayrıca şu anda yeni bir fıstık tohumunu da enstitümüzle birlikteyerlileştiriyoruz. Bunlar belediyelerin yaptığı alışılagelmiş işlerden değil. AdanaBüyükşehir Belediyesi olarak bu işlerle ilgili başarılı çalışmalar, işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Adana dünyanın en önemli 3 ovasından birininmerkezinde yer alan şehrimiz. Tarıma çok elverişli bir noktadayız. Çeşitliürünlerin fidelerini dağıtarak üreticimizi destekliyoruz. Bu konuda özelliklekadınlarımızı kooperatifler kurarak destekliyoruz. Kadınlarımızın ekonomikaçıdan güçlenmesi, hayata dair her alanda var olması bizim için çok önemli”diye konuştu.

KADINİŞÇİLERLE ÇEŞİDE İSMİ VERİLEN TÜRKAN ŞORAY BULUŞTU

BüyükşehirDaire Başkanı Pamuk Islahçısı Ziraat Yüksek Mühendisi Ayten Dolançay, Türkiye’de kadınlar en çoktarım sektöründe kayıt dışı çalıştığını kaydederek şunları söyledi: “Gerçekleştirmekteolduğumuz bu tarla gününde, tarımda, özelinde ise pamukta; hasattan,çırçırlama, tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde yoğun emekleri olan kadınişçilerle, pamuk çeşidine ismini verdiğimiz Yeşilçam’ın Sultan’ı Türkan Şoray’ıbuluşturuyoruz. Yurt dışında pamuk çeşitlerine kraliçelerin adı veriliyor. BizSultan Türkan Şoray’ın ismini verdik” dedi.

ÜLKEYİDOYURUYORUZ

EnstitüMüdürü Abdullah Çil ise 1924’ten bu yana faaliyet gösteren enstitünün Türkiyeekonomisine çok katkı sağladığını ifade ederek, “Biz aslında ülkeyidoyuruyoruz. Çok iş yapıyoruz. Yerli ve milli çeşitlerin çoğaltılması vegüçlendirilmesi çok önemli. Ülkemizin tarım alanında daha da güçlenmesi içinyerli ve milli tohumlarımızın ıslah çalışmalarına devam ediyoruz” diye konuştu.

hzxrw8tkxsfqmy4jm5ub3hca.jpg

4sbdieogcpxvrdkljw1ryy23.jpg

e5fgosxyzlkjwtd1hp2n9asu.jpg

bckw2ymdqnwyfanvpzsvkeIg.jpg

lby8daqfsub6mk2apryiqvh9.jpg

q5bmIncogbemjsetjixyvvw6.jpg

cueoq8m1kffjgcdwypi4ks0y.jpg

7wwodsx3kkibfs6pgala5qhj.jpg

wda2xtol5pheg4ugmsnq7ey8.jpg

hqaus4t8d92rva5njsmwzlmp.jpg

pnxyrqhounmjodzble5kfa9w.jpg

x24wjfvtnooygik1retblqlz.jpg

tatcko2zde1xs0qzpjwndkcp.jpg

oaizb3h4r0x9wtr7enjp2wkp.jpg

uyptlcty8elag6db9pqcfs1w.jpg

zgar3dsfvw2txcfuk6mv9rnj.jpg

mlld1Inn9o7mhfw5y0pe3grq.jpg

zkffxvwpminlq1rrd5m7y8hb.jpg

x8kc9y5ebc21phzfeobjhla7.jpg

rvgkpyjo6kepdflxaztonhqf.jpg

6eaj3dcen5isvxa70cfuu8gq.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.