Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Emek Ödülleri Verildi

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Emek Ödülleri Verildi

 

Zihni Göktay, “Adana; fikir adamlarıyla, devletadamlarıyla, sanatıyla sanatçısıyla çok önemli bir şehir”

 

29.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali açılış gecesinde ‘’Orhan KemalEmek Ödülleri’’ sahiplerine takdim edildi. Yetkin Dikinciler’in sunumuylaMerkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleşen gecede ödüller, tiyatronun usta ismiZihni Göktay, oyuncu, şarkıcı ve makyaj sanatçısı Suzan Kardeş ile SinemaEmekçileri Sendikası Eski Başkanı Zafer Ayden’e verildi.

 

SANATÇI OLMAK BÜYÜK İŞ

AdanaBüyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Onursal Başkanı Zeydan Karalar, önemligecenin açılışında söz aldı ve uzun yıllardır topluluklara hitap etmesinerağmen sanatçıların karşısında konuştuğunda heyecanlandığını söyledi. BaşkanZeydan Karalar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa KemalAtatürk’ün, “Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hattaReis-i Cumhur olabilirsiniz fakat sanatkar olamazsınız” sözlerine vurgu yaptı.

ÖDÜL TÖRENİNE BİRBİRİNDEN DEĞERLİ KONUKLARKATILDI

OrhanKemal Emek Ödülleri Töreni’ne katılan sanatçılar, CHP İstanbul İl Başkanı CananKaftancıoğlu, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Eşber Yağmurdereli, ilçebelediye başkanları, il başkanları, siyasiler, sendikacılar, milletvekilleri,konuklar ve Adanalıları selamlayan Başkan Zeydan Karalar, “Biz sanattan, demokrasiden,insan haklarından, emekten yanayız. Sinema şehri Adana’nın en anlamlıdeğerlerinden Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’ni 29. kezgerçekleştiriyoruz. 1969’da başlayan, zaman zaman ara verilen festivali biz 3yıldır pandemiye rağmen coşkulu, sinemaya, Adana’ya, sanatçılarımıza ve sinemakenti Adana’ya yakışır şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl ve dahaönceki yıllarda kaybettiğimiz sinema sanatçılarımızı rahmet ve saygıylaanıyoruz” dedi.

ADANA KÜLTÜRÜN SANATIN KENTİDİR VE ATATÜRK’EGÖNÜLDEN BAĞLIDIR

BaşkanZeydan Karalar sözlerini şöyle sürdürdü: “Adana’nın sinema kenti olması veAltın Koza Film Festivali’nin Adana’da gerçekleşmesi elbette tesadüf değil.Bizim çocukluğumuzda Adana’da filmler yazlık sinemalarda oynatılırdı. Adana’nınyazlık sinemaları meşhurdur. Adana’nın yazlık sinemalarında oynatılan filmlereğer tutarsa tüm Türkiye’de tutuyordu. Adana’nın böyle bir özelliği vardı.Zaten Adana’nın yetiştirdiği sanatçılardan da bunu görmek mümkün. Daha ogünlerde Adana’nın kültür ve sanatta öncü bir kent olacağı belliydi. Tabi kiAdana’nın kültürün kenti, sanatın kenti, bilimin kenti, uygarlığın kenti,demokrasinin kenti olması ve Atatürkçü, Atatürk’e bağlı bir kent olması bizigururlandırıyor.”

SİNEMA HEP GERÇEĞİ GÖSTERDİ

Altın Koza’nınaynı zamanda Adana’nın ve Türkiye’nin tarihi olduğunu anlatan Başkan ZeydanKaralar, “Bugünden geriye her festivalde gösterilen filmlere bakarsak ülkemizintarihini de okuruz. Bu festival düzenlendiği her yıl birbirinden değerlifilmlerle hayatımızı kadraja aldı. Kadrajda bazen yoksulluk, bazen bereketlitopraklar oldu, bazen umut, bazen umutsuzluk oldu. Kimi zaman emek sığdıkadraja, kimi zaman eşitlik. Birileri geldiler, en derin şeyleri, meselasevgiyi hayatın kadrajının dışına çektiler ama inatla sevgiyi perdeye taşıdık.Bazıları istediler ki hakikat kadrajdan uzak olsun. Sinema izin vermedi,hakikati gösterdi. Bir belediye başkanı olarak benim de görevim kadrajındışında olanları görüp kadraja almak. Yoksulluğa, eşitsizliğe, haksızlığa,şiddete uğrayanları, yani gösterilmek istenmeyenleri, bunları kadrajımızaaldığımız ve onlar için mücadele ettiğimiz sürece bir ülke olacağız” diyekonuştu.

YAŞASIN SİNEMA, YAŞASIN DEMOKRASİ, YAŞASINEMEK…

BaşkanZeydan Karalar sözlerini şöyle sonlandırdı: “Edip Cansever’in o güzelimşiirinde söylediği gibi; ‘gülemiyorsun ya, gülmek bir halk gülüyorsa gülmektir.’Gülemeyenleri kadrajımıza alıp onların derdine derman olabildiğimiz ölçüdebaşarılı olacağız. Sinema bu tarafıyla da bize yol gösteriyor. Bu yılki filmseçkimizi izlediğimizde nereye bakmamız gerektiğini daha iyi anlayacağız. AltınKoza deyince sinemada akla ilk gelen şey emektir. Sinemamıza emek verenleri,emekçileri ödüllendirmeye devam ediyoruz. Adana’mızın çok önemli değeri OrhanKemal adına verdiğimiz Emek Ödüllerini de bu yıl  çok değerli sanatçılarımız Zihhi Göktay’a,Suzan Kardeş’e ve Zafer Aydan’a veriyoruz. Sinemamıza ve sanatımıza verdikleriemek için ne kadar teşekkür etsek azdır. Sözlerimin sonunda Büyük ÖnderimizMustafa Kemal Atatürk’ün sinemayla ilgili söylediği sözleri hatırlatmakisterim. Atatürk’ümüz diyor ki; Sinema öyle bir keşiftir ki; gün gelecekbarutun, elektriğin, kıtaların keşfinden çok, dünya medeniyetinin cephesinindeğiştirdiği görülecektir. Sinema dünyanın en uzak uçlarında oturan insanlarınbirbirlerini tanımalarını, sevmelerini temin edecektir. Uluslararası AdanaAltın Koza Film Festivali işte bu sevgi dolu, insanlık idealinin birparçasıdır. Yaşasın bu ideale emek verenler, yaşasın hayatı kadraja alanlar,yaşasın sinema, yaşasın demokrasi, yaşasın özgürlük, yaşasın emek…”

MUSTAFA KEMAL, YAŞAR KEMAL, ORHAN KEMAL…

Ustasanatçı Zihni Göktay’a ödülünü, Adana Büyükşehir Belediye Bakanı Zeydan Karalartakdim etti. Göktay ödülünü alırken, “Birçok ödül aldım ama ilk defa bir filmfestivalinden ödül alıyorum. Benim kadrimi kıymetimi bilen herkese teşekkürüborç biliyorum. Adana benim için çok önemli bir şehir. Yalnız kebabıyla,narenciyesiyle, pamuğuyla değil; sanatıyla, fikir adamlarıyla, devletadamlarıyla, sanatçısıyla da çok önemli bir şehirdir benim içim. 1964 yılındailk turnemi de Adana’ya yapmıştım. Benim için Kemaller çok önemli; Yaşar Kemal,Orhan Kemal, Mustafa Kemal... Bu güzel ödül için çok teşekkür ediyorum” dedi.

ADANA VE ADANALI SANATIN VE SANATÇININ YANINDAOLMAYA DEVAM EDECEK

Ödülüveren Başkan Zeydan Karalar’da duygularını şöyle dile getirdi: “Çok değerlisanatçımızın eli öpülmez mi? Adana ve Adanalı her koşulda sanatı özgünyaşayacak, sanatın ve sanatçının yanında olmaya devam edecek. Festivalimizi dehiçbir şeyin etkisinde kalmadan, tarafsız, sanata, sanatçıya ve sinemayayaraşır biçimde yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz.’’

USTALARIMIZ SETLERDE OLSUNLAR

OrhanKemal Emek Ödülü’nün bir diğer sahibi Suzan Kardeş’e ödülünü, şair-yazar AtaolBehramoğlu ile Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü takdim etti. Suzan Kardeşödülünü alırken; ''Ne mutlu buradayım. Bana bu ödülü veren ve layık görenherkese teşekkür ediyorum. Buradan bir şey daha söylemek istiyorum. Lütfen meslekaşkı için setlerde var olmak isteyen, sinemanın her alanında olan, görev alanarkadaşlarımızı, ustalarımızı da görelim. Onlar setlerde görülmek istiyorlar.Onların sırtında usta yazsın. Bu benim hayalim. Hepsi çok önemli. Sevgiliyapımcılar, ustalarımız setlerde olsunlar. Teşekkür ederim beni bu akşamgörünür kıldığınız için. Çünkü yok olmak istemiyorum ve camiada var olmakistiyorum.'' dedi.

SET EMEKÇİLERİ ADINA

SineSen’in eski Başkanı ve 40 yıldır Sinema Emekçileri Sendikası yönetim kurulundaolan Zafer Aydan ise ödülünü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun elindenaldı. Ayden, ''Bütün sinema emekçileri adına herkese teşekkür ederim. Bu ödülü,sette, setten eve dönerken hayatını kaybeden set emekçilerine, iş cinayetindeyitirdiğimiz emekçi kardeşlerime ve insanca mücadele için hayatını verenyoldaşlarımız için alıyorum” diye konuştu…

SANATÇILAR AYAKTA ALKIŞLANDI

Şef Erayİnal yönetimindeki Çukurova Senfonik Project’in film müzikleriyle renkkattıkları gecede Zuhal Olcay da sahne aldı. Sinemaseverlerin şarkılarına eşlikettiği Zuhal Olcay konserinin sürprizi ise Zihni Göktay ile Olcay’ın birlikteseslendirdikleri ‘’Lüküs Hayat’’ opereti oldu. Tören, seyircilerin coşkulualkışlarıyla sona ererken, sanatçılar ayakta alkışlandı.

zplkj3kmtyp4vbbrIdtwvy7z.jpg

y08eus29pdirvjax7lcbq6em.jpg

t4zoj6ulpyexmybc7vfsI0m8.jpg

vdwkf1trzvnoe2ebsdzcxiIt.jpg

wyyqnfzastkbih2cxkpoteab.jpg

y6mt3svyobpn7xhcwuoj89xt.jpg

pcujwb8yhl0ex4rcbmvw6ugr.jpg

jvhnkgbztcf7bmwrysct45vo.jpg

1jez7mvp0t23bx8q5ixhdnoc.jpg

lkv4kqji5byfnzshomIefrgv.jpg

s6pglbIxvc32fpdr8mz4qktc.jpg

v4ficysbn1ekour7peqdpqIc.jpg

zwtrdnc0fz4pj5j9adevog1s.jpg

zoiyyegrtnbrdscakktu4msc.jpg

vereyinjyv2pjrzIglwaukch.jpg

sha4nutkxw8z7deegivoncqz.jpg

dot6qscdu0oxvhfjvanklwe2.jpg

dtcm2ow4vgluka861dxheoge.jpg

wakmol7kq0nzf6ss12x5mjpw.jpg

di768bat1uznwxmo2zjdmqfc.jpg

ptprcIvaiuzelqq3dyhfo09o.jpg

zm0iwwvzsffmqhrkblkdpy3e.jpg

eoxdlmm1kpp3vkgsj9fw7hca.jpg

yllvdrzm5onkr7bq3pwfo2ix.jpg

bnawhaqhup7lre9kqtt8d1g3.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.