Unutulmaya Yüz Tutmuş Eserler Zanaatkârlar Sokağında

Unutulmaya Yüz Tutmuş Eserler Zanaatkârlar Sokağında

Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanların katıldığı Esenyurt KardeşKültürler Festivali tüm hızıyla devam ediyor. Festivalde Anadolu’nun tümrenkleri, yerel kültürleri, yerel lezzetleri ve unutulmaya yüz tutmuş eserlerikurulan stantlarda sergileniyor.

Esenyurt Belediyesi ile İl Dernekler Platformu’nun birliktedüzenlediği “Kardeş Kültürler Festivali” tüm hızıyla devam ediyor. Barışı,kardeşliği, birlik ve beraberliği vurgulamak amacıyla düzenlenen KardeşlikFestivali’nde farklı kültürler, yerel lezzetler, unutulmaya yüz tutmuş eserler kurulanstantlarda vatandaşlarla buluşuyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelenzanaatkârlar, kurulan stantlarda çini ve seramik, sepet örme, lüle taşı, kilimdokuma, feretiko bezi dokuma, bıçak ve boynuz tarak yapımı, geleneksel Türkişlemeleri, sıcak cam yapımı ve bakırcılık gibi unutulmaya yüz tutmuş onlarcael emeği ürünlerini sergileyerek gün yüzüne çıkarıyor. Türkiye’nin dört biryanından gelerek zanaatkârlar sokağında yerini alan zanaatkârlar: “Unutulmayayüz tutmuş eserleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz” değerlendirmesindebulundu.

“GünYüzüne Çıkarıyoruz”

Sivas’ta el sanatlarıyla uğraştığını belirten Hayati Ünsal, yaptığızanaatın yok olmakla yüz yüze kaldığını dile getirdi. Ünsal: “Babamdan bizekalan bir kültür. Sivas’ımızın, Türkiye’nin unutulmuş el sanatlarını gün yüzüneçıkarıyoruz. Kemik taraklarımız, Sivas bıçaklarımız, testimiz, bastonlarımızyurt içinde ve yurt dışında bayağı rağbet görüyor. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlarınıdaha da gün yüzüne çıkarmak için uğraşıyoruz. 5-6 tane çırağımız var, oğlumu dayetiştiriyorum” dedi.

FarklıDesenlerle Günümüze Uyarlanıyor

Artvin’in Arhavi standında sepet örme sanatını icra eden PerihanŞentürk eski ürünleri günümüze uyarlayarak yeni ürünler çıkardığını ifadeediyor. Organik tarım ürünleri ve doğal boyalar kullanılarak sepet örme yaptıklarınısöyleyen Şentürk, “Eskiden mısır üretimi çok yoğun o yüzden zamanında mısırkapçıkları değerlendirilmiş ve birtakım tekniklerle kullanılabilir sepetler,valizler, seccadeler ve yer yaygıları yapılmış ama zaman içerisinde mısırüretimi eksildiği için unutulmuş. Zor olması nedeniyle unutulmuş. Ben ailemdenöğrenmiştim. Tekrardan günümüze ait farklı desenler üretmeye çalışarak günyüzüne çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


gjxrlbtmnuzedc8nka5vbIs4.jpg

jd793mynhwlbwIkuvqatefbk.jpg

5lxlowrqnmigvt2jbsu7ac1c.jpg

j1ovxj8pt6bgurpdymqlblok.jpg

9kataejwpmr6u27wolubcxyn.jpg

ak7jk9Ic6rouhlatmvxbq5bf.jpg

rcapebktovww5sbruujm7pmq.jpg

bnqibhwdfrevsuso8ac09fIn.jpg

jpzncephfvycu2sh0toglmas.jpg

xgy0keIsu92pdt4finvrvo5x.jpg

q0deosa4sfnmkdhz6ctuu7Iw.jpg

onkgmq9kwInzsifwp7lfztvj.jpg

1nd6s07fqjbvcgnks4h2a8jr.jpg

tq1iljkgnap7hvfl06pI4okf.jpg

wnku5u1x7gqbc3vjmnle9vpz.jpg

kyi2d9b4kqr08dfptfzxgteq.jpg

s2rjblds8lczfvfdaIhtxop5.jpg

4vz6osmmue9pl28axdttc5dj.jpg

raghq1etgc34iu6o50fjszvp.jpg

ani79fjtkbxd2tgom5qguwpz.jpg

q0f21pcj3bausqeepuykvf7w.jpg

28ny6eew7j9s4pchdrrwb1fg.jpg

9Itu0avws5drwrsjp47h2qeb.jpg

dfr0upptvxqacc4vbiz3t2sk.jpg

avs2zqte4rb7vm6egatbnyns.jpg

ugmw8yylm6rkbfn2z5baog39.jpg

ufdz9jo8nkIe1b4mqa5wmvsr.jpg

8zq7gsjok9qxnbuemjcbtwr0.jpg

qxpbwjhI2q7ty9nvviaanpfk.jpg

w0r5ojamd2culnqosm6batej.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.