Veli Ağbaba: “Avrupa’daki Asgari Ücretli Yedi, Bizim Asgari Ücretliler İse Sadece Seyretti’’

Veli Ağbaba: “Avrupa’daki Asgari Ücretli Yedi, Bizim Asgari Ücretliler İse Sadece Seyretti’’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba bazı AB ülkelerindeki asgari ücretlinin alım gücü ile Türkiye’de ki asgari ücretlinin alım gücünü kıyasladı. Ağbaba’’ Avrupa asgari ücretlinin bazı temel besin maddelerinde alım gücü bizim asgari ücretlimizin fersah fersah üstünde’’ dedi.

Avrupa’daki asgari ücretin alım gücü, ülkemizdeki asgari ücretlinin alım gücüne fark attı

AKP Genel Başkanına göre Avrupa’da raflar boş. İnsanlar alış veriş yapamıyor. İktidarın algısına kalsa Avrupa’da çalışanlar acından ölüyor. Ama ne gariptir ki Avrupa ülkelerindeki alım gücüyle kendi ülkemizdeki alım gücünü kıyaslamak işlerine gelmiyor.

Almanya’da 1811 Euro asgari ücretle 8231 adet yumurta, 1146 kg pirinç, 1509 Kg patates alınabilirken, Türkiye’de asgari ücretle sadece 26179 adet yumurta, 161 kg pirinç ve 550 kilogram patates alınabiliyor.

Fransa’daki bir asgari ücret ile 230 kilogram tavuk, Belçika’daki bir asgari ücret ile317 kilogram ve Yunanistan’da bir asgari ücret ile 372 kilogram tavuk alınabiliyorken, Türkiye’deki asgari ücret ile sadece 141 Kg tavuk alınabiliyor.

Sütte, şekerde, soğanda, ette fark yedik

Fransa’da bir asgari ücretli bizim asgari ücretimize göre 1297 Litre daha fazla süt alabilirken, komşu Yunanistan’da bir asgari ücret ile bizim asgari ücretimize göre 270 Litre daha fazla süt alabiliyor.

Almanya’da bir asgari ücretli bizim asgari ücretlimize göre en az 30 kg. daha fazla et alabilirken, Belçika’daki asgari ücretli bizim asgari ücretimize göre 110 Kg. daha fazla et alabiliyor. Soğandaki alım gücü farkımız ise Fransa’ya göre 2605 kilo, Almanya’da 761 kilo, Hollanda’ya göre 613 kilo daha az durumda.

İktidara göre ne hikmetse Avrupalılar acından ölüyor bizde ise her şey güllük gülistanlık, açlık sınırının ortalama 2 bin TL altında kalan asgari ücretlimiz bolluk içinde yaşıyor.

Gıda enflasyonumuz Avrupa bölgesinin gıda enflasyonunda 7,17 kat daha fazla

Türkiye’de gıda enflasyonundaki yıllık artış son TÜİK verilerine göre 99,05. Yani Türkiye’de gıda enflasyonunda yaşanan artış son bir yılda üç haneye dayanmış durumda. Avrupa bölgesinde ise yıllık gıda enflasyonu artışı ise son olarak yüzde 13,8 olarak hesaplandı. Yani bizim yıllık gıda enflasyonu artışımız Avrupa bölgesindeki ortalama yıllık gıda enflasyonu artışından 7,17 kat daha fazla. Türkiye hem yüksek enflasyonda hem de gıda enflasyonda tüm Avrupa ülkeleri içerisinde birinciliği hiç kimseye kaptırmazken, iktidar ise sürekli olarak çarpıtma ve algı peşinde.

Savaştaki Rusya’dan 6,8 kat, Ukrayna’dan ise 3,2 kat daha fazla enflasyona sahipken, tüm dünya bizim ekonomi modelimizi takdir ediyor yalanlarına da kimsenin inanmasını beklemesin.


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.