Bitkisel yağlar nedir ve görevleri nelerdir?

Bitkisel yağlar nedir ve görevleri nelerdir?

Yağlar insan vücudu ve dokuları için gerekli olan besin kaynaklarından birisidir. Yağlar insan yaşamının sürdürülebilmesi için farklı işlevleri bulunmaktadır. Bu işlevlerden dolayıdır ki insan yaşamının olmazsa olmazlarından biridir.

Bitkisel yağlar nedir ve görevleri nelerdir?

Bitkilerden elde edilmiş olan yağlara bitkisel yağlar denilmektedir. İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmesi için yağlar, proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, minareller ve su olmak üzere 6 temel besin ihtiyacına gereksinim durmaktadırlar. Bu temel besinler insan yaşamı için gerekli olup mutlaka bir şekilde inan vücuduna alınması gereken besinlerdendir.

Yağların insan vücudu için önemi nedir?

Hücre, doku ve organlarda yağ bulunduğu için insan vücuduna alınması gereken önemli besinlerdendir yağlar. Örneğin yetişkin bir insanın vücudunda ortalama olarak vücudunun %18 i yağdır. Cinsiyete göre bir kıyaslama yapıldığı zaman ise kadınlarda erkeklere oranla daha fazla miktarda yağ bulunmaktadır.

Enerji kaynağı olan ürünler, yiyecekler vücuda yeterli oranda alınmadığı zaman vücutta bulunan yağ depoları kullanılmaktadır. Yağ çok fazla enerji içeren ve enerjiyi insan vücuduna verebilen besin maddesidir.

Yağlar mideyi çok yavaş terkeden bileşiklerdir. Bu yüzdendir ki yağlar insanlarda doygunluk hissine sebebiyet verebilirler. Ayriyetten derinin altında bulunan yağlar, insanlarda vücut ısısının korunmasında yardımcı olmaktadır.

Bazı hormonların yapımı için ise yağda bulunan yapı taşlarına ihtiyaç olmaktadır.

Yağlar doymuş yağ asitleri (tereyağı, içyağı ve benzeri), tekli doymamış yağ asitleri (zeytinyağı) ve çoklu doymamış yağ asitleri (ayçiçek yağı ve benzeri) olmak üzere bileşimlerinde bulunan yağ asitlerine göre üç gruba ayrılmaktadır.

Bitkisel yağlar nedir ve görevleri nelerdir?

Bitkisel yağlar bitkilerden elde edilen ve bitkisel kaynaklı olan yağlara denilmektedir. Bitkisel yağların görevleri ise aşağıda gösterildiği gibidir.

  • Vücudun estetik açıdan güzel görünmesine yardımcı olduğu gibi canlıların anatomik yapısı için de oldukça önemli bir besin kaynağıdır
  • İnsanlarda vücut sıcaklığını korumada ve vücudun ısı dengesini sağlamada görevlidir.
  • Yağlar tarafından vücuda alınan enerji eğer ihtiyacınız yoksa vücudunuzda depolanabilmektedir.
  • Yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınmasına yardımcı olmaktadır. Bu vitaminler A,D,E ve K vitaminleridir.
  • OMEGA 3 ve OMEGA 6 gibi vücuda mutlaka alınması gereken yağların taşıyıcılarıdır.
  • İnsan beslenmesinde yağların iştah açıcı bir özelliği bulunmaktadır.

Tûm bu özelliklere bakıldığı zaman yağlar insan vücudunda bulunmaz ise insanlar yaşamlarını sürdürememektedir.

Margarin nedir ve insan vücudu için gerekli midir?

Margarinler sertleştirilmiş yağlar olarak bilinmektedir. Margarinler içerisinde bulunan yağ oranlarına göre tam yağlı, dörtte üç yağlı ve yarım yağlı margarin olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Margarinler bitkisel kökenli yağlar olabildiği gibi hayvansal kökenli olanları da vardır.

Margarinlerin çok fazla tüketilmesi durumunda insanlarda kalp damar problemlerine yol açabilmektedir.

Yağ asidi ne demektir?

Yağlarda bulunan temel yapı taşları yağ asidi olarak bilinmektedir. Yağ asitleri düz zincirli yapılardır.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.