Yumurtanın Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Yumurtanın Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Çoğunlukla sabah kahvaltılarında tüm ev halkının vazgeçilmezdir vazgeçilmez olan temel besin kaynağı yumurtadır. Peki yumurta neden sabah kahvaltılarının vazgecilmezse vazgeçilmezi olan bir besin kaynağıdır?

Yumurta içerisinde bulunan besin kaynaklarından dolayı bireyleri gün içerisinde tok tutmaya yarayan bir besin deposudur. Bu yüzden dolayıdır ki bütün evlerin sabah kahvaltılarını süsleyen bir besindir. Peki bu kadar önemli bir besin kaynağının faydaları ve zararları nelerdir? Bu yazımızın konusunu yumurtaların faydaları ve zararları oluşturmaktadır.

Yumurtanın zararları var mıdır? Var ise yumurtanın zararları nelerdir?

Yumurtanın çok nadir de olsa bazı zararları bulunmaktadır. Bu tür zararları genellikle kronik bazı problemleri olan kişiler için geçerlidir. Yumurtanın bu ve benzeri zararları aşağıda belirtildiği gibidir;

Bir yumurtanin kalori ortalaması yaklaşık olarak 75 kaloridir. Sabah kahvaltılarında bir adet haşlanmış yumurta yemek faydalı iken, bir birey eğer günlük olarak sabah kahvaltilarında üç adet haşlanmış yumurta yerse kalori alımı artacaktır. Bu durum da bireyein aşıri kilo alımına ve bazı sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Yumurtanın bir diğer olumsuz yönü ise yağ alımını arttırmaktadır. Yumurta yağda kolaylıkla çözünebilen vitaminleri absorbe eder bu durumda da kilo alımına ve bazı kalp damar rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.

Günlük yumurta tüketiminde aşırıya kaçırdığı zaman vücuda aşırı derecede kolesterol alınmış olur. Bu durumda kolestrol rahatsızlığı olan bireyleri olumsuz etkilemektedir. Sadece bununla kalmayıp kolesterolden kaynaklı olarak kan pıhtılaşması da bireylerde artmaktadır.

Ayriyetten yumurta tüketimi tip 2 denilen diyabet riskinin artmasina da sebebiyet vermektedir. Gün içerisinde 5 den fazla yumurta tüketen bireylerin ölümcül bir hastalığa yakalanma riski normal bir bireye göre daha fazladır.

Yumurta  LDL kolesterol düzeyini arttırdığı için kalp rahatsızlığı olan kişilerin bu rahatsızlıklarının ilerlemesine sebebiyet vermektedir.

Bazı kişilerin yumurtanın içerisinde bulunan vitaminlere karşı alerjik reaksiyon göstermelerinden dolayı vücutlarında çeşitli kızarıklıklar ve kabartılar oluşmaktadır.

Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurtanın zararları olduğu gibi çok faydalı olan bir besin kaynağıdır. Peki yumurtanın bu faydaları arasında neler gösterilebilir? Yumurtanın faydaları aşağıda belirtildiği gibidir:

1- vücut için iyi olan kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olmaktadır.

2- yumurta gün içerisinde sizi tok tuttuğu için kilo vermek isteyen bireylerin vazgeçilmez olan besinlerdir.

3- ayriyetten yumurta günlük olan D vitamini ihtiyacınızı karşıladığı için bağışıklık sisteminizin güçlü olmasına yardımcı olan bir besin kaynağıdır.

4- yumurta içeriğinde bulunan besinden dolayı göz rahatsızlığı olan kataraktın oluşumunu engellemektedir ve bireyleri çeşitli göz problemlerinden korumaktadır.

5- yumurta içerisinde bulunan D vitamininden dolayı kemiklerin güçlenmesine ve sizin kemik hastalıklarına yakalanma ihtimalinizi düşürmektedir.

6- yumurta B12 vitami açısından zengin bir besin olduğu için unutkanlık ve benzeri ruhsal problemlerin önüne geçebilmektedir.

7- yumurta içerisinde bulunan besin içeriklerinden dolayı beyini zinde tutabilmektedir.

Yumurtanın bu ve buna benzer bir sürü faydası bulunmaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.