Yürüyen Köşk Koşusu'nun galibi Tit For Tat oldu

Yürüyen Köşk Koşusu'nun galibi Tit For Tat oldu

3+ yaşlı safkan İngiliz atlarına mahsus olarak koşulan yarış, 2000 metre mesafe sentetik pistte gerçekleştirildi.

2023 yılı Yürüyen Köşk Koşusu'nda jokeyi Adem Aslan ile start alan, Zeynep Leyla Atman'ın sahibi ve yetiştiricisi olduğu Tit For Tat (Powerscourt - Jaiya / Dylan Thomas) pistten galibiyetle ayrıldı. Metin Acar'ın antrenörlüğünü üstlendiği 3 yaşındaki doru erkek tay sergilediği performansla üst üste 4. toplamda ise 5. galibiyetini hanesine yazdırmış oldu.

5 safkanın katılım gösterdiği mücadelenin ikincisi Cool Star (Torok - Tawafeeg / Bernardini) olurken, Kocavezir (Torok - Ekinoks Code / Doyoun) üçüncü, Çakır Yıldızı (Papa Clem - Dilay Star / Luxor) dördüncü, Sforza Ring (Scarface - Pirate Girl / Sri Pekan) de beşinci sırada yer aldı.

Koşunun galibi Tit For Tat için bitiriş derecesi 2.05.29 olurken, farklar 2 Boy - Boyun - 6 Boy - 40 Boy şeklinde sonuçlandı.
 

Yürüyen Köşk

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1929 yılında Ertuğrul Yatı ile yaptığı Bursa ziyareti sırasında, Yalova İskelesi yakınında Millet Çiftliği içinde yer alan büyük bir çınar ağacı dikkatini çeker. Çınarın gölgesinde bir süre dinlenen Atatürk, ulu çınarın civarına bir köşk yapılması emrini verir. 21 Ağustos'ta yapımına başlanan köşk, 22 günde tamamlanır. Bir yıl sonra çınar ağacının bir dalı köşkün çatısına yaslanır ve kesilmesi için Atatürk'ten izin istenir. Ancak bu ulu çınar ağacının dalının kesilmesine gönlü razı olmayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, köşkün yana kaydırılması talimatını verir. Bunun üzerine İstanbul Belediyesi Fen İşleri Müdürü Yusuf Ziya Erdem ve ekibinin çalışmalarıyla temeline döşenen tramvay raylarıyla köşk, 4 metre 80 santim doğu yönüne kaydırılır.

Gazi Mustafa Kemal, Makbule Atadan, İstanbul Vali Yardımcısı Muhittin Üstündağ, Yusuf Ziya Erdem, İstanbul'dan gelen mühendisler ve gazeteciler de çalışmayı yerinde izlerler. O günden sonra dikdörtgen planlı, iki katlı, yarı kagir yapı, Yürüyen Köşk adıyla anılmaya başlar. Yürüyen Köşk, Atatürk'ün çevreye ve doğaya verdiği değerin göstergesi olarak büyük ilgi görmüş ve Yalova'nın en önemli sembollerinden biri olmuştur.

Bugün 400 yaşında olan bu çınar ağacının hemen yanında yer alan köşk, müze olarak kullanılmakta olup, Atatürk'e ait dönemin üslup anlayışını yansıtan çok sayıda özel eşyaların yanında, Halil Paşa ve II. Abdülhamid döneminde saray ressamı olan İtalyan ressam Fausto Zonaro'ya ait iki tablo da bulunmaktadır.

 

yqpajoe39bxc6pwmvhhof5yv.jpg

7ndurxfmw2epc5sjolvc90sr.jpg

3h9njelgtovslyrzqtbh0arw.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.