BAŞKAN ALTINOK ÖZ TAMAMLANAN HUZUREVİ PROJESİNİ ANLATTI

BAŞKAN ALTINOK ÖZ TAMAMLANAN HUZUREVİ PROJESİNİ ANLATTI

R2CITIES PROJESİ KAPANIŞ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİR2CITIES projesi kapanış konferansı, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün katıl..

R2CITIES PROJESİ KAPANIŞ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

R2CITIES projesi kapanış konferansı, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün katılımı ile Kartal Belediyesi Yaşlı Bakım ve Huzurevi binasında gerçekleştirildi.

17 uluslararası ortağın katılımıyla başlayan ‘R2 CITIES - Yerleşim Alanlarının Yenilenmesi: Sıfıra Yakın Enerji Tüketen Şehirlere Doğru’ projesinin kapanış konferansına Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, İstanbul ve Gedik Üniversitesi Öğretim Üyeleri, Yurtiçi Proje Ortakları: Eko Denge, Rengen, MirArge, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri, Kızılay yetkilileri ve Kartal Belediyesi Proje ekibi katıldı.

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında desteklenen proje, 3 ülkede 3 pilot şehri kapsıyor. İtalya’dan Cenova, İspanya’dan Valladolid ve Türkiye’den Kartal’ın pilot bölge olarak seçildiği projenin detayları, Kartal Belediyesi Proje ekibinden Burak Korkmaz, MirArge’den Ruşen Can Acet, Rengen’den Dilara Göker, Eko Denge’den Serkan Naneci, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Göker’in sunum ve anlatıları ile katılımcılara aktarıldı. 

Sunumların ardından konuşma yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, konuşmacıların geriye doğru anlattıklarını heyecanla dinlediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü; “ Arkadaşlar bu projeyi sunduklarında ‘Biz de içerisinde olalım. Huzurevini kabul ediyorlarsa bu projede yer alalım. Aksi takdirde projeye girmeyeceğiz’ dedim. İşte o zorlama, bugün bizleri burada buluşturdu. Bu binayla ilgili yapılan çalışmaları hep birlikte dinledik. Toprağın 30 cm, 60 cm ve 90 cm altına plakaları koyduğunuzu düşünün ve bir sopa, onun uçunda da alıcılar, toprağın nemini ve ısısını ölçüyor. Meteorolojiyi kurmuşsunuz; havanın rüzgârını, nemini ve ısısını ölçüyor. Bütün bunlar bir araya geliyor. Analiz yapılıyor. Güneş enerjisiyle her ana kumanda vanasına komut gidiyor. Güneş enerjisi ile vanalar otomatik açılıyor ve o bölge sulanıyor. Radyo frekansı ile komutlar veriliyor. İsrailli bir firmanın Dünyada yaptığı ikinci büyük sulama işi. Kamuda çalışanların beyninin de buna yatkın olması gerekiyor. Bu arada bir şansımız daha oldu. Siemens ile birlikte Londra’ya gittik. Doğu Londra’da Siemens’in The Crystal binasını ziyaret ettik. Binanın dış cephesi, güneşin gün içerisindeki hareketine göre şekillendirilmiş. Maksimum gün ışığından yararlanmak üzerine kurulmuş bir sistem. Bizlere sistemi gezdirmeye başladıklarında imrenerek seyrettim. Sonuçta orada gördüklerimize bizim arkadaşlarımız ikna oldular, içselleştirdiler. ‘Biz de yapalım hatta daha iyisini yapalım’ dediler.  Daha sonra arkadaşların bana bu binadaki sistem odalarını gezdirirken ‘Başkanım, biz de yaptık, hem de daha iyisini yaptık’ deyişlerindeki gururlu yüz ifadelerini görmek, böyle bir binayı yapmaktan daha önemliydi. Beyin olarak hazır bir ekibiz” dedi. 

Konuşmasında ilçede gerçekleştirilen diğer projelerden örnekler de veren Başkan Altınok Öz, ‘2009 yılında göreve geldiğimizde Kartal’da 1 tane kreşimiz vardı. Şimdi 10 gün sonra açacağımız kreşle birlikte 14 kreşimiz olacak. Ama ilk kreşimizde eğitim görmüş, orada çalışmış arkadaşlarımızı diğer açtığımız kreşlere taşıya taşıya 14 kreş açtık. Türkiye’de en sıkıntılı işlerden biri de kreştir. Çünkü çocuğunu emanet ediyorsun. Biz ‘Kreşlerde saatlik bakım uygulaması yapacağız’ dedik ama 5 yıl uygulayamadık. Çünkü beyin olarak hazır değildik. Neden bu saatlik bakım olayını yapmak istedik? Haberlerde duyuyoruz. Sobası yanan evde çocuklarını bırakarak markete giden kadının çocukları, çıkan yangında hayatını kaybediyor. Biz de dedik ki ‘O çocukları anneler bize bıraksın. Anne markete mi gidiyor? Sinemaya mı gidiyor? Aklı arkada kalmadan gitsin. İşi bittiğinde de gelsin bizden alsın.’ Hazırlık aşaması böyle bir şey. Biz Kartal Belediyesi olarak yaşlıların evine giderek kişisel bakımlarını yapıyoruz ama bir huzurevi işletmedik. İhtiyaçlarını bilmiyoruz. Ama bir fırsat yakaladık. Kartal’daki Kızılay Huzurevi, deprem dönüşüme uğrayacaktı ve onlar da huzurevini boşaltacaktı. Biz de ‘Oradaki yaşlıları buraya alalım. Her şey onlara ait olsun. İhtiyaçlarını kendileri karşılasınlar. Bu arada Kartal Belediyesi olarak huzurevi işletmesinin nasıl olduğunu bu yolda adım adım yürüyerek öğrenelim. Kızılay’ın binası bitip gittiklerinde biz huzurevine hâkim olarak, kalanların ihtiyaçlarını görerek ve bilerek bilinçli bir şekilde burada hizmetimize devam edelim’ dedik. Biz sizlerle sürdürülebilirlik anlamında partnerliğe devam edeceğiz ama biz, öbür taraftan da Kızılay’la işbirliği yaparak devam ediyoruz. Dünyada en pahalı şey tecrübe. Tecrübe edinirken insanlar bedel ödüyor. Biz hazır tecrübeyi transfer ediyoruz, o yönden şanslıyız. Siz genç arkadaşlara tavsiyem, doğru tecrübeden yararlanın, doğru analiz yapın ve kendinizi daha ileriye taşıyın. Bugünkü toplantıya katılan herkese, geçmişte bu projede birlikte olduklarımıza ve Kartal Belediyesi çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Çok yakında binamızın açılışını da gerçekleştireceğiz” dedi. 


Konuşmasının ardından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, katılımcılarla birlikte binayı gezdi.

R2CITIES Projesi - Kartal Belediyesi Yaşlı Bakım ve Huzurevi Binası

17 uluslararası ortağın katılımıyla başlatılan R2CITIES projesi, 2013 yılında Kartal Belediyesi Yaşlı Bakım ve Huzurevi binasında uygulanmaya başlandı. Genel amacı; yerleşim alanlarında yeni yalıtım ve alternatif enerji kullanım yöntemleriyle enerji verimliliğini arttırmak ve oluşacak yeni modelin ulusal ve uluslararası ölçekte yaygınlaşmasına katkı sağlamak olan R2CITIES projesi, Türkiye’nin 7. Çerçeve programında yararlandığı bütçe ve ortak sayısı açısından en büyük proje olma özelliğini taşıyor. Bu kapsamda Kartal Belediyesi Yaşlı Bakım ve Huzurevi binası ve ilçede bulunan iki özel yapı bloğunda, en gelişmiş teknolojiler kullanılarak mekanik ısıtma ve soğutma sistemleri, solar paneller, led aydınlatmalar, izolasyon, otomasyon sistemleri ve su tasarrufu teknikleri gibi enerji verimliliğine yönelik uygulamalar yapıldı. Öte yandan ulusal ve uluslararası paydaşlar ile işbirliği geliştirilip proje çıktıları çeşitli platformlarda paylaşılarak enerji verimliliği konusunda toplumsal bilgi ve bilincin artmasına katkı sağlandı.   


Kaynak: Kartal Belediyesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.