BİR ÇOCUĞUN HAYATA BAKIŞI KİTAPLARLA DEĞİŞİR

BİR ÇOCUĞUN HAYATA BAKIŞI KİTAPLARLA DEĞİŞİR

Kitapları herkes için önemli bir kaynak değerinde olan ve Türk edebiyatına büyük eserler kazandıran usta kalem Yaşar Kemal, ölümünün 3.yılında Sarıyer’de ailesi ve sevenleri tarafından anıldı.Sergi, panel ve özel dinleti olarak 3 farklı bölümde gerçekleşe

Edebiyat dünyasının usta kalemi Yaşar Kemal, ölümünün 3.yılında ailesi ve sevenleri tarafından Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde anıldı. Sarıyer Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı işbirliğiyle sergi, panel ve özel dinleti olmak üzere 3 farklı bölümde gerçekleşen programda, okuma kültürünün gençlere kazandırmasının yolları ve Yaşar Kemal konuşuldu. 

Programın ilk bölümünde açılış konuşmasını yapan Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in eğitime verdiği destek projeleriyle edebiyata büyük katkı sağladığını söyledi. Baban, “Bu yıl bir anma değil de ‘Çocuklar insandır’ diyen Yaşar Kemal’in en önem verdiği konu edebiyatın yaşamı zenginleştirmesi ve her şeyden önce gençlerin hayatına girmesi için bir toplantıdır. Birçok kişinin desteğini gördük. Bu manada Başkan Şükrü Genç’e ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi. 

KİTAPLARIYLA BÜYÜDÜK

Ortaokul yıllarında Yaşar Kemal’in eserlerini okumaya başladığını anlatan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, o dönemde okuduğu eserlerden çok etkilendiğini söyledi. “Bir çocuğun hayata bakışı kitaplarla değişir” diyen Başkan Genç, “Onun kitapları nice insana yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Hayata bu bakış açısıyla bakarsanız çocuk ve edebiyat konularının ne derece büyük önem taşıdığını görebilirsiniz. Yaşar Kemal geleneklerimizin yetiştirilmesi anlamında tüm yaş gruplarının okuyabileceği eserler bırakmış usta bir isimdir”  şeklinde konuştu. 

ÇOCUKLARINIZLA ZAMAN GEÇİRİN

‘Edebiyat Eğitiminde Yaratıcı Yöntemler’ başlıklı bir sunum yapan Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Sedat Sever de, edebiyatın çocuk gelişimindeki önemine vurgu yaptı. Çocukların 6 aydan itibaren eğitici kitaplarla tanışması gerektiğini belirten Prof. Sever, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu. Prof. Sever, “Bir çocuğun hayata bakışı kitaplarla anlam kazanır ve gelişir. Sevgili anne ve babalara sesleniyorum. Televizyon izlemeye ayırdığınız sürenin yarısını lütfen çocuklarınızın duyularını geliştirmek için harcayın. Çocuklarınızla zaman geçirin. Onlara eğitici araçlar sunun ve gelişimlerine katkı sağlayın. 6 aydan itibaren çocuğunuza eğitici materyaller sunarak onların görerek öğrenmelerine katkı sağlayın. Kitap, bir çocuğun gelişim ve yaratıcılığında ona yol gösteren önemli bir araçtır. Okuma kültürünün temeli, okul öncesi eğitimde atılıyor. Bu yüzden ailelere önemli görevler düşüyor” dedi.  

BARIŞ VE KARDEŞLİK ORMANI KURDUK

Programın ikinci bölümünde “Edebiyat Eğitiminde Yaratıcı Yöntemler” paneli düzenlendi. Akademisyen Yazar Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Yalvaç Ural, Şafak Pala, Çiğdem Odabaşı ve Adnan Binyazar gibi birbirinden usta isimler edebiyat ve eğitimin ilişkisini, edebiyat eğitiminde yapılması gerekenleri ve yaratıcı yöntemleri konuştu. 

Panelin ilk konuşmacısı olan Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Yazar Şafak Pala, belediye olarak okuma alışkanlığının gelişmesi için yaptıkları etkinlikleri anlattı. İnsanların kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için kütüphanecilere önemli bir sorumluluk düştüğünün altını çizen Pala, insanların kütüphaneye girdiklerinde ev sıcaklığı bulabilmeleri gerektiğini söyledi. Pala, “Türkiye’nin ilk şiir kütüphanesi Nilüferde Nazım Hikmet Kültür Evi’ndedir. Biz kütüphanelerde özellikle kadınlar ve gençlere yönelik etkinlikler düzenliyoruz. Yalnızca kütüphanecilik yapmıyoruz. Bugün 5 kütüphanemiz var. Zaman zaman söyleşiler veya toplantılar düzenleyerek yeni okurlar kazanmaya çalışıyoruz. 2016 yılında Yaşar Kemal anısına barış ve kardeşlik ormanı kurduk ve orada şenlikler yapıyoruz. Gelen çocuklar Yaşar Kemal ile buluşmuş oluyor” dedi. 

YAŞAR KEMAL GÜCÜ SORGULATIYOR

Yaratıcı Drama ve Okuma Eğitmeni Çiğdem Odabaşı ise konuşmasında Yaşar Kemal‘in kitaplarında insanlara sorgulama bilincini aşıladığını söyledi. “Yaşar Kemal okumak çok başka bir şey benim için” diyen Odabaşı, “Onu okumak demek gücü sorgulamak demek. Ben her zaman Yaşar Kemal’i okuturken gücü ve baskıyı sorgulatırım. O dönem yazılan romanın arka planını değiştirirseniz bugünde devam ediyor. Bizim hikâye ve romanlarımız sorgulama anlamında çok değerli. Yaşar Kemal gücün yanında halkı sorgulatıyor” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR KİTAP OKUMUYOR

Çocuk kitaplarıyla bilinen usta gazeteci Yalvaç Ural da, Türkiye’de çocuk edebiyatının gelişiminden bahsetti. Teknolojinin çocukları kitap okumaktan uzaklaştırdığını anlatan Ural, “1978 yılında çocuk edebiyatı dünyada çocukların hayatına girmeye başladı. Bizde de büyük ustalarımız çocuk kitabı yazmaya başladı, çocuk kitabı yazan yeni yazarlar çıktı. Günümüzde çocukların birçoğu kitap okumak yerine bilgisayar oyunu oynuyor” dedi. 

DİJİTAL BİR TOPLUM HALİNE GELDİK

Panelin son konuşmacısı Eğitimci – Yazar Adnan Binyazar ise, teknolojinin bireyleri neredeyse ele geçirdiğini vurguladı. Usta eğitimci, “Türkiye’de toplum umutsuzluk içinde... Önümüzü göremiyoruz. Her yerde bir mücadele var. Dijital bir toplum haline geldik. Yaş ortalaması büyük olanlar bir mail yazarken yarım saat uğraşıyor. Gençler ise çok kısa bir zamanda bunu yapabiliyor. 15 yaşına gelmiş çocukların en az iki üç kitap ismi sayması gerekir ama maalesef bunu göremiyoruz” ifadelerini kullandı. 

POSTER SERGİSİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Etkinlikte Yaşar Kemal edebiyatı üzerine ‘öğretmen-öğrenci’ işbirliğinde hazırlanan ve posterlerden oluşan sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Öğretmenlerin bugüne kadar edebiyat dersleri kapsamında düzenlediği, gençlere okuma kültürü ve edebiyat sevgisi kazandırmayı amaçlayan projeler bu sergide tanıtıldı.

BALMUMU FİGÜRU SERGİLENDİ

Madame Tussauds İstanbul’da ziyaretçiye sunulan usta kalem Yaşar Kemal’in balmumu figürü etkinlik boyunca sergilendi. Sanatçının eşi tarafından Madame Tussauds İstanbul’a hediye edilen orijinal kostüm ve aksesuarlarının giydirildiği figür katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban ve sevenleri balmumu figürüyle fotoğraf çektirdi.

TEK KANATLI BİR KUŞ YAŞAR KEMAL 

Programın son bölümünde ise, ‘Toplumda bulaşıcı bir hastalık gibi yayılan korkunun destansı bir romanı’ olarak anılan ‘Tek Kanatlı Bir Kuş’, ‘Atilla Birkiye’nin düzenlemesi ve Metin Belgin’in yönetimi ile Tilbe Saran, Atilla Şendil, Hakan Gerçek ve Metin Belgin tarafından okuma tiyatrosu sunuldu.

 


Kaynak: istanbulses / Sarıyer
















HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.