İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM VE ‘Z’ KUŞAĞI

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM VE ‘Z’ KUŞAĞI

Yaşanan iklim değişikliklerine dikkat çekip gelecek kuşağa duyarlılık bilincini aktarmayı amaçlayan Sarıyer Belediyesi, Dünya Çevre Haftası kapsamında önce “Denizler Yaşasın Diye!” başlığı çerçevesinde TURMEPA ortaklığında Kilyos sahilinde kıyı temizliği yaptı. Ardından da Aydınlık Nesiller Derneği ile Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde bir seminer verdi. Seminerin başlıkları arasında ise “İklim Değişikliğine Uyum” ve “İklim Değişikliği ve Z Kuşağı” yer aldı.

Sarıyer Belediyesi “Dünya Çevre Haftası” nedeniyle daha bilinçli bir nesil oluşturmak amacı ile etkinlikler düzenledi. Dünya Çevre Haftası kapsamında ilk önce Kilyos Plajı'nda 33 kişiden oluşan bir ekiple; 2 kg kâğıt, 2 kg cam, 3 kg metal, 35 kg plastik ve 3 kg geri dönüşemeyen atık olmak üzere toplam 45 kg atığı denizden ve sahilden arındırdı. Aynı hafta içerisinde bir diğer program ise İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen ve Aydınlık Nesiller Derneği Gençlik Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Çalkap’ın katılımı ile Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan seminer oldu. Mustafa Kemal Anadolu Lisesi öğrencilerinin dinleyici olarak katıldığı seminerde sera gazı salınımına dikkat çekildi. Sera gazı ve neden olduğu dünyadaki sıcaklık artışını durdurmak yönünde yapılan çalışmaların anlatıldığı seminerde, dünyayı bekleyen gıda krizi ya da susuzluk gibi felaketlerin de vurgusu yapıldı.

500 MİLYON TON PLASTİK ÜRETİLİYOR

Geleceğin mimarları olan gençlere hitap edilen seminerde ilk konuşmayı “İklim Değişikliğine Uyum” başlığı ile İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen yaptı. Şen yaptığı konuşmada şu noktalara değindi: “Geleceğimize sahip çıkacak olan kişiler sizlersiniz. O yüzden bu katılım bizim için çok değerli. Dünya Çevre Günü vesilesiyle; benim doğaya, çevreme ne gibi katkılarım var, olumlu ya da olumsuz bunları düşünmemiz gerekiyor. Çok fazla plastik atık var, en büyük zararı bu plastiklerle veriyoruz çevremize. İklim neden değişiyor, sera gazı nedir? Bunları bilmemiz, bilinçli olarak hayatımıza devam etmemiz gerekiyor. Hala plastiklerin yüzde 80’i doğada duruyor. Ormanda ya da denizin dibinde. Sadece yüzde 20’si doğadan toplanabilmiş bu atıkların. 500 milyon ton plastik üretiliyor dünyada. Bu son derece önemli bir şey. Bunları faydalı ya da kullanabilir hale getirmek yine bizim elimizde. Tabi bunu yapamayınca, bilinçsiz kullanım ile insanların başına bela olan iklim değişikliği gündeme geliyor, kaçınılmaz oluyor.”

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BİZİM TEK BAŞIMIZA ÇÖZEBİLECEĞİMİZ BİR SORUN DEĞİL

Aydınlık Nesiller Derneği Gençlik Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Çalkap ise“İklim Değişikliği ve Z Kuşağı” başlığı altında derlediği konuşmasında şunlara değindi: “İklim değişikliği bizim tek başımıza çözebileceğimiz bir şey değil. Tek başıma alacağım karar ne yazık ki çok etkili olmayacaktır. Bu noktada devletlerin, kurumların, hükümetlerin ortaklaşa alacağı kararlar önemli. Ben bunlara değinmek istiyorum. Tarih boyunca insanlar pek çok felakete maruz kalsa da bir şekilde hayatta kalmayı başardık. Salgınlara karşı aşılar, depremlere karşı sağlıklı binalar yapıldı. Ancak son 200 yılda başta fark etmeden sonrasında etkilerini inkâr ederek ya da küçümseyerek atmosfere saldığımız milyarlarca ton sera gazı meydana geldi. Bu da milyarlarca insanın hayatını direkt ya da dolaylı olarak etkiliyor. Bu noktada özellikle Z kuşağına önemli görevler düşüyor. Evet, birçok farklı konu var ama iklim değişikliğinden bağımsız değil. Bu günden sonra iklim değişikliği gündemimizin ana maddesi olmalı. Yerellerden genele yönetime talip herkese ilk sorumuz iklim değişimine yaklaşımı olmalı.”

ayg3vkivo1ctlrdhg48np7Iz.jpg

q2pzgl56of8tpl7evmhozvyu.jpg

ykwigheoj7byxcvdmtzxvup2.jpg

ubocfw0qmngu3jmx4tvI59px.jpg

artpkmegbhbys0hefcl27d65.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.