KAĞITHANE’DE ‘SAĞLIKLI’ KENTSEL DÖNÜŞÜM

KAĞITHANE’DE ‘SAĞLIKLI’ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kağıthane Belediyesi, bölgede kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması planlanan binaların asbest tespitini yaparak; asbestin neden olduğu kanser ve benzeri hastalık risklerine karşı önlemini aldı.

Kağıthane’nin Yahya Kemal Mahallesi’nde başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, belediye ekiplerince binalarda asbest tespit çalışmaları yapıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde tespit edilen 1 ton 160 kg asbest içeren çatı malzemesi güvenli şekilde bertaraf edildi. Havaya karışması durumunda solunum yoluyla vücuda alınan asbestin ilerleyen yıllarda kansere neden olduğu biliniyor.

Türkiye’de asbest tespit çalışması yapabilen sayılı belediyeler arasında gösterilen Kağıthane Belediyesi’nin Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi, Yahya Kemal Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı verilen 30 binanın içi ve çatılarında asbest tespit çalışması yaptı. Alınan katı numuneler TÜRKAK tarafından bu yönde akreditasyonu olan laboratuvara gönderildi. Gelen laboratuvar sonuçları neticesinde çatılarda tespit edilen asbest türünün Chrysotile (Beyaz Asbest) olduğu anlaşıldı.

Tespit edilen asbest, havaya karışmaması için belediyeye bağlı uzman ekiplerce dikkatli şekilde kırmadan, dökmeden sökülerek istif edilip, özel ambalajlarla paketlendi. Bu sayede bölge halkının ileride maruz kalabileceği hastalık riskleri önlendi.

Asbest Nedir?

Isıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı son derece dayanıklı bir mineral olarak bilinen asbest liflerinin solunması; akciğer kanseri, mezotelyoma ve asbestozis gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep oluyor. Asbest, ısıyı ve elektriği yalıtması, sürtünmeye ve asit gibi maddelere dayanıklı olması nedeniyle sihirli mineral olarak biliniyor ve çok uzun yıllardır inşaat, gemi, otomotiv, tekstil, marley, içme suyu borusu, levha, kazan, boru kaplamaları, fren ve debriyaj balatası, conta ve asbestli iplik gibi malzemelerin üretiminde kullanılıyordu.

29 Ağustos 2010 tarihinde asbestin üretimi, kullanımı ve asbest içeren malzemelerin piyasaya arzı yasaklandı. Asbestle ilgili yalnızca söküm, yıkım, tamir, bakım ve uzaklaştırma işlerine izin veriliyor. Kağıthane Belediyesi, Türkiye’de asbest tespit çalışması yapabilen sayılı belediyeler arasında bulunuyor.


Kaynak: Kağıthane Belediyesi
































HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.