Nazım Hikmet Şiirlerle ve Türkülerle Anıldı!

Nazım Hikmet Şiirlerle ve Türkülerle Anıldı!


Belediyemiz, Nazım Hikmet’in sonsuzluğa gidişinin 59. yılı sebebiyle Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı iş birliğiyle anma töreni düzenledi. Usta şair, Sanatçılar Parkı’nda yer alan İki Kıtaya Bir Nazım Hikmet Köprüsü Anıtı önünde şiirlerle ve türkülerle anıldı. Program kapsamında Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sanatçı Altan Gördüm Nazım Hikmet şiirleri okurken Mazlum Çimen ve Mehmet Yöntem türküler söyledi.

"Ülkemize Demokrasiyi, Özgürlüğü, Adaleti Getireceğiz"
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı sanatçı Rutkay Aziz, anma programında yaptığı konuşmasına Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ı selamlayarak başladı ve şunları söyledi: "Yarınlara karşı umudumuzun zaman zaman azaldığı günlerden geçiyoruz. Dünyamız oldukça hoyrat ve acımasız. Ama bütün bunlara karşı umudun düşmanı olan insanlara karşı bir şairin umudu, umudun insanları olarak dünyaya barışı, kardeşliği ülkemize demokrasiyi, özgürlüğü, adaleti getireceğimize kesin inancımla sizleri bir kez daha selamlıyor; şairimizin anısı önünde de sevgi ve saygıyla eğiliyoruz."

"Mücadeleci Nazım’ı Anlamamız Gerekiyor"
Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli şairlerden birinin Nazım Hikmet olduğunu belirten Başkan Rıza Akpolat, "Ölüm yıl dönümünde onu burada anıyoruz. Bu parkı açıp bu eserleri halka kazandıran önceki dönem belediye başkanlarımızdan İsmail Ünal’a çok teşekkür ediyorum. ‘Yaşamak şakaya gelmez. Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın’ demişti Nazım Hikmet. İyi bir yaşamın, kişinin sadece kendi yaşamından ibaret olmadığını savunuyorum. Nazım Hikmet'i ölümünün 59’uncu yıl dönümünde anarken onun mirasını anlamak için hayatını kendi ömrünün ötesinde bir mücadeleye adayan Nazım’ı da anlamamız gerekiyor. Yani hapiste geçirdiği yılları, dünyanın güneş etrafında döndüğü milyonlarca yılla kıyaslayıp mücadeleye devam eden Nazım'ı anlamamız gerekiyor. Tam da bu sebeple belediyemizin Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'yla düzenlediği bu anma, sadece büyük şairimizin şiirlerini değil bu olgun yaşamını anlamlandırma çabasını da temsil etme gayretini gösteriyoruz. Günümüzün çok hızlı, gürültüye gömülmüş zamanlarında hayatın gelişinde yaşamak bazen reflekse dönüşebiliyor. Yani anlamdan, anlamlandırmaktan ve günün ötesini düşünmekten uzaklaşabiliyoruz. Oysa Nazım'ın mirası bize iyi bir yaşamın sırlarını veriyor. 70’inde bile mesela zeytin dikeceksin diyor. Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil. Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için. Doğrusu bir vatandaşın ülkesinin geleceği için verdiği mücadele de bu yaşam kavrayışının bir karşılığıdır. Bir annenin çocuklarının eğitimi için verdiği mücadelede, bir gencin söylediği özgürlük şarkıları da… Neticede hepimiz yaşadım diyebilmek için mücadeleye devam ediyoruz ve biliyorum hepimiz, hep beraber yaşadım diyeceğiz."

Yapılan şiir ve müzik dinletisinin ardından sanatçılar ve vatandaşlar, İki Kıtaya Bir Nazım Hikmet Köprüsü Anıtı’nın önüne karanfiller bıraktı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.