ŞİLE’DE GAL ARILARINA KARŞI MÜCADELE

ŞİLE’DE GAL ARILARINA KARŞI MÜCADELE

Kestane ağaçlarında görülen ve ağaçlara zarar veren "Gal Arılarına" (Drycosmus kuriphilus) karşı ortak çalışma başlattık.

            Kestane ağaçlarında görülen ve ağaçlara zarar veren 'Gal Arılarına' (Drycosmus kuriphilus) karşı Belediyemiz ziraat ve gıda mühendisleri, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri ile ortak çalışma başlattık.

            Köylerimizde özellikle marka değerimiz olan ve köylülerimizin önemli geçim kaynağı olan, kestane balının üretilmesinde etken, kestane ağaçlarının ‘Gal Zararlılarından’ korunması için başlatılan mücadelelerde Parazitoit Torymus Sinensis faydalı sinekleri bölgemizde ağaçların bulunduğu alanlara salınacak.

            GAL ARISI NEDİR?

          Kestane Gal Arısı, kestanede verim düşüklüğüne sebep olan zararlı bir böcek olarak biliniyor. Görüldüğü ülkelerde 5 ile 10 yıl süresince kestane ormanlarına zarar veren ve üründe verimi düşürdüğü tespit edilen bu zararlılar, ağaçların kurumasına sebep olmuyor. Kestane ağaçlarını gelişimini ve verimini etkileyen gal arısının ilk kez 1941 yılında Çin'de görüldü. "Bu zararlı daha sonra Japonya'ya ve ardından İtalya'ya sıçradı. Türkiye'de ise ilk kez 2014 yılında tespit edildi.


Kaynak: istanbulses/ Şile

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.