31. ULUSLARARASI ŞİLE BEZİ KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

31. ULUSLARARASI ŞİLE BEZİ KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Şile Belediyesi her yıl geleneksel olarak düzenlediği Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nin 31.sini bu sene gerçekleştirdi.

Şile Belediyesi her yıl geleneksel olarak düzenlediği Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nin 31.sini bu sene gerçekleştirdi. Birbirinden değerli sanatçıları ağırlayan Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, El Sanatları Fuarının açılışı ve Burcu Güneş konseri ile start aldı.

Şile Bezini tanıtmak ve yaşatmak için geleneksel olarak düzenlenen Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali kapsamında kurulan El Sanatları Fuarı 16 farklı ülkeden 40 yabancı ve 60 yerli el sanatları ustasını ağırladı. El Sanatları Fuarında 92 el sanatları standı ile Türkiye’nin en büyük el sanatları fuarı ünvanını eline alan Şile Belediyesi, İstanbul’un da en köklü festivallerinden biri olarak ismini yazdırdı.

Festivalde Azerbaycan’dan Tataristan’a, Bulgaristan’dan Belarus’a, Ukrayna’dan İran’a kadar 16 farklı ülkeden yabancı ve 60 yerli sanatçı yer alırken Burcu Güneş, Şile Gençlik Orkestrası, Ferhat Göçer, Cem Belevi, Şile Belediyesi Musiki Cemiyeti, İBB Kent Orkestrası ve İmera Şilelilerle buluştu.

ŞİLE BEZİ SADECE ŞİLE’NİN

Şile Bezi; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere verilen coğrafi işaretini tescilledi.

31. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nde Şile Bezi Coğrafi işaretini Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof Dr Habib Asan’ın elinden Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu aldı. Şile Bezi almış olduğu coğrafi işaretle İstanbul’un ilk ve tek patentli ürünü oldu. Coğrafi işaret teslim töreninde konuşan Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, “31. Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yapıyoruz. 1985 den beri ara vermeksizin yapılan İstanbul’un en eski festivalinin ev sahibiyiz. Ama bugün çok farklı bir güzellik daha var, gurur duyuyorum. Özellikle bu festivale adını veren Şile Bezi adına atılan bu adımdan mutluyum, ümitliyim. Türkiye’nin her coğrafyasında bu tür değerlerin kaybolduğu, zaman içerisinde tozlu raflarda yerini bulduğu ve üretimi bittiği bir süreç yaşarken Şile Bezi aksine dikilmeye, ayağa kalkmaya, ihracata ve yurt dışına pazar olmaya başladı. İşte burada emek, çalışma var. Şile Bezinin geleceğe daha güzel bir şekilde taşınması için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Şile kadını yüz yıllardır bu emeği bu güne taşıdı. Şile’yi sırtımızda taşıyoruz. Ekmeğimiz, kültürümüz, değerlerimiz, mirasımız… Elbette turizm yapacağız ama bize ait olan değerlerle, yerel ve butik Şile markası ile turizm yapacağız. Buradan Şile Bezine ve Şile’ye sahip çıkan değerli emektarlara başta olmak üzere tüm emek veren çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Coğrafi işaretimizin alınmasıyla birlikte artık Şile Bezi resmi kayıtlarla sadece Şile’nin!” sözleriyle konuşmalarını tamamladı.

‘İLK’LERİN VE ‘EN’LERİN

Türkiye’nin en büyük el sanatları fuarı, İstanbul’un en köklü Festivali, İstanbul’un ilk coğrafi patentli ürünü… Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali bu sene her zaman olduğundan daha özel bir seneyi geride bıraktı. Şile Belediyesin 31. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali ile hayata geçirdikleri başarıları  ‘ilk’lerin ve ‘en’lerin festivali olmasını sağladı.    

 


Kaynak: istanbulses/ Şile

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.