BAŞAKŞEHİR’DE OTİZMLİ “YARIŞ DRONE PİLOTLARI” YETİŞECEK

BAŞAKŞEHİR’DE OTİZMLİ “YARIŞ DRONE PİLOTLARI” YETİŞECEK

Engelleri ortadan kaldıran projelere imza atan Başakşehir Belediyesi, Down Sendromu Çalıştayı’nın ardından, otizmli çocuklarımızla ilgili Türkiye’deki ilk akademik çalışmaya imza attı. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında gerçekleştirilen projede 5’i otizmli 10 çocuğa Başakşehir Living Lab İnovasyon Teknoloji Merkezi’nde drone eğitimi verildi. Akademik çalışma ile otizmli çocukların, fırsat eşitliği sağlandığında v

Başakşehir Belediyesi, engelleri ortadan kaldıran ve hayatlara dokunan projeleriyle farkındalık oluşturmaya devam ediyor. Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirilen ve Türkiye’de bir ilk olan raporlama çalışması ile otizmli çocukların, en az yaşıtları kadar öğrenme yetisine sahip olduğu ortaya koyuldu. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında gerçekleştirilen sosyal farkındalık projesinde, 5’i otizmli 10 çocuğa Başakşehir Living Lab İnovasyon Teknoloji Merkezi’nde drone eğitimi verildi.

Çocukların gelişimleri raporlandı

Teknolojinin kalbinin attığı merkezde teorik ve drone simülatöründe uygulamalı olmak üzere 10 gün boyunca eğitim alan çocuklar sıkı bir takibe alındı. Çocukların gelişimleri, psikolojik danışman ve özel eğitim öğretmenleri tarafından raporlandı. Verilen eğitimin sonunda otizmli çocukların, fırsat eşitliği sağlandığında ve etkili eğitim yöntemleri kullanıldığında yaşıtları kadar başarılı oldukları tespit edildi. Dikkat süreleri, motivasyonları ve öğrenme isteklerinin de çok üst düzeye ulaştığı gözlendi.

Her şey Batur’la başladı

Otizmli çocuklarla ilgili Türkiye’de gerçekleştirilen sıra dışı ilk akademik çalışmayı yaptıklarını söyleyen Başkan Kartoğlu, “Aslında her şey düzenlediğimiz dijital drone yarışmasıyla başladı. 14 yaşındaki otizmli çocuğumuz Batur Kuş’un birinci olması, bizlere bugünlere kadar gelmemizin yolunu açtı. Otizmli çocuklarımızın bazılarında hayli kuvvetli olan ve toplumda çok da fazla bilinmeyen “görsel algı” becerilerini görmemizi sağladı. Bunun üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve faaliyetlerini Başakşehir Living Lab’de sürdüren DroneTürk İHA Okulumuzla bir araya gelerek vakit kaybetmeden planlamalarımıza, çalışmalarımıza başladık” diye konuştu.

“Akademik çalışma ile ispatlandı”

Eğitime katılan çocuklarımız hayatlarında ilk kez drone kumandasıyla bu eğitimde tanıştıklarına dikkat çeken Başkan Kartoğlu, “Eğitimler sırasında çocuklarımızın dikkat süreleri, motivasyonları ve öğrenme isteklerinin üst düzeye ulaştığını gözlemledik. Eğitimler sonunda şunu gördük; fırsat eşitliği sağlandığında, etkili eğitim yöntemleri kullanıldığında otizmli çocuklarımız,en az yaşıtları kadar hatta daha da başarılı olabiliyor. Akademik çalışmamızla bunu ispatlamayı başardık” dedi.

“F-16 pilotu refleksine sahipler”

Otizmli çocuklarla ilgili hayalini de açıklayan Başkan Kartoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Biz, otizmli çocuklarımız arasından ‘yarış drone pilotları’ yetiştirmek istiyoruz. Aileleri düğme iliklemesini beklerken, çocuklarımızın ‘yarış drone pilotu’ olmasını sağlayacağız inşallah. Bu noktada dikkatinizi önemli bir ayrıntıya çekmek istiyorum. Yarış drone pilotu olmak öyle kolay bir iş değil; önemli meziyetleriniz, yetenekleriniz olması gerekiyor. Hepsinden önemlisi bir F-16 pilotunun reflekslerine sahip olmanız gerekiyor. İşte otizmli çocuklarımız, öğrenme ve motor becerisi noktasında buna hayli uygunlar.”

Drone parkurları Ali için çocuk oyuncağı

Başkan Yasin Kartoğlu’nun konuşmasının ardından sertifika törenine geçildi. Proje kapsamındaki eğitimlerde yer alan 10 çocuğa sertifikaları verildi. Eğitime katılan çocuklardan Muhammet Ali Korkut Ata, “İlk başladığımda parkurda zorlandım. Ama bugün ilk parkur benim için çocuk oyuncağı” dedi. Ali’nin annesi Hayriye Korkut Ata da, “8 yıldır Ali’ye gözetmen eğitmenlik yapıyorum. Bu tarz etkinliklerin devam etmesini istiyorum. İlk başta hedef odaklı olduğu için zorlandık ama eğitimlerin biteceğini söylediğimde tepki verdi.” ifadelerini kullandı.

 

a45dtpaj9ywhjd6ezefsqkwo.jpg

nslmegkp10j6ovc9blraIybf.jpg

5c2zkzxfuwobngdmjbgapest.jpg

w1fnjctm4yldioI9yse3gknh.jpg

fbryjohmat54x807fqlgzvge.jpg

uuax79c28enhbfzvxtq6qyrd.jpg

zxgo9yrk0p8ugfqvsaecmxIy.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.