TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK

TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK

Türkiye’de kadın olmanın zorlukları Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği Türkiye Yöneticisi Arzu Özyol, Birleşmiş Milletlerin hazırladığı rapora göre; tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için 99,5 yıla ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Türkiye’de kadın olmanın zorlukları Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği Türkiye Yöneticisi Arzu Özyol, Birleşmiş Milletlerin hazırladığı rapora göre; tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için 99,5 yıla ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde BPW, Rotary Kulübü ve Sarıyer Belediyesi katkıları ile düzenlenen konferansta siyaset, iş dünyası ve sosyal yaşamda kadının yeri, yaşadığı zorluklar konuşuldu. Gazeteci Özlem Gürses’in moderatörlüğünü yaptığı “Türkiye’de Kadın Olmak” konferansı yeğeninin ölümünden sorumlu tutulduğu için bir yaylada tek başına yaşayan Robinson Nine olarak bilinen Fatma Kayacı’nın hayatının anlatıldığı “Fatma Kayacı’nın Bilinmeyen Hikayesi” belgeseli gösterimi ile başladı. Belgeselin ardından konuşma yapan katılımcılar Kadın Dostu Belediye Başkanı olarak nitelendirdikleri Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e teşekkür etti.

Kadınsız toplumların mutsuz toplumlar olduğunu ifade eden Gazeteci Özlem Gürses, açılış konuşmasında, “Kaç kadın gecenin bir vakti İstanbul’da karanlık sokakta evine gidebilir. Hele bu yeni misafirlerimizle daha da zorlaştı. Türkiye’de kadın olmak anlatılmaz, yaşanır. Eşitlik meselesini çözemediğimiz sürece hepimiz çok mutsuz olacağız. Çünkü dünyada hiçbir ülke yok ki kadınlarını sosyal hayattan, istihdam alanından uzaklaştırarak, evine kapatarak ve onları baskı altına alarak ne demokrasiyi bulmuş olsun ne medeniyeti sağlamış olsun ne de aşkla mutlu olsun. Kadınsız toplumlar neşesiz, mutsuz, yalnız toplumlardır. Bugün Türkiye’de erkekler yalnız oldukları için çok mutsuzlar. Kadınları başka bir şeye dönüştürdükleri için sohbet edecekleri bir kadın yok. Kendilerine bir arkadaş, bir eş, bir yoldaştan daha fazla bir hizmetkar, bir köle, resmi bir cinsellik objesine dönüştürdüler. Oysa ki eşitliğin tadına varmış olsalardı evdeki, el ele tutuştukları, üniversitede aynı sırayı paylaştıkları, aynı iş yaşamını yüklendikleri kadınla arkadaş olmayı başarabilselerdi, ikisinin eşit varlıklar olduğunu içselleştirebilselerdi çok mutlu olacaklardı. Aynı şey kadınlar için de geçerli. Neşesizlikten öleceğiz neredeyse” şeklinde konuştu.

EŞİTLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN 99,5 YILA İHTİYAÇ VAR

Etkinliğin ev sahiplerinden BPW üyesi Arzu Özyol, “BPW olarak AB uyum sürecinde çok sayıda kanunun kadın bakış açısıyla değerlendirilmesini sağladık. Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü ve Küresel İlkeler Sözleşmesi ortaklığının ortaya koyduğu ve bütün dünyada geçerliliğini koruyan kadınların güçlenmesi prensibinin gerek Birleşmiş Milletler’de ki oluşum sürecinde gerekse de Türkiye’de tanıtılmasında etkin bir rol oynadık. Birleşmiş Milletler, hazırladığı raporda bugün gösterilen gayretler hiç ara verilmeden devam ettirilse dahi, tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için 99,5 yıla ihtiyaç duyulduğunu belirtmektedir” dedi.

SLOGANCILIKTAN ÇOK YAŞAM BİÇİMİ YAPTIK

10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu’da yapılan Kadın Mitinginde Cemiyet Başkanı Zekiye Hanım’ın kadınlara seslendiği konuşma ile başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Kadınların açmış olduğu bu bayrak cephelerde dalgalanan bayraklara önderlik etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, “Şuna inanmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir. Dünyada hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim' diyemez. Birilerinin bize yol gösterdiği inandığımız bir yaşam var. Bunların en başında da Mustafa Kemal geliyor. Ne mutlu ki biz olayı slogancılıktan çok yaşam biçimi yaptık. Birçok projemizin yanı sıra Rotary Kulübü ile yürüttüğümüz mikrokredi projemiz sadece kadınlarımızı kapsıyor” şeklinde konuştu.

KADINLAR YORULMADI AMA KIRILDI

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Türkiye’de olduğu kadar dünyada da kadın olmak çok zor. Bu nedenle kadının insan hakları mücadelesi bugün dahi sürüyor. Doğru başlangıcın değerini bilememiş bir ülke olduğumuzu söylemek isterim. Kadına yönelik şiddet dünyanın sorunu. Kadın erkek eşitliğinin olduğu yerde şiddetin az olduğunu biliyoruz. 2002 yılında medeni kanun değiştirilene kadar koca ailenin reisidir hükmü vardı. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliği yaşama geçirmekte hükümlüdür kuralı var. Kararlılıkla önce kadını, kız çocuklarını güçlendirmek, o eşitliğe doğru taşımak, tam da Mustafa Kemal’in açtığı yolda ilerlemek için mücadele ediyoruz. Kadın sorunu değimiz zaman kadının sorunu diye bakıldı. Kadınlar yorulmadı ama kırıldı. Yan yana, birlikte yol alırsak bu mücadeleyi kazanacağız. Bu aydınlık Türkiye’yi kadınlar ve erkekler Atatürk’ün yolunda birlikte oluşturacak”.

Yöneticilikte erkeklerin daha çok tercih edildiğine vurgu yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Figen Yıldırım, “İş hayatımda hep evet çok iyisin ama ikinci adamsın denildi.  Önce Türkiye’de insan olmayı da tartışmak lazım. Birlikte hareket ettiğimizde, bazı hak ve hukukların geliştirildiği noktada özgürlüğümüzden bahsedebiliriz. Bir durum tespiti yapmak lazım. Nerede olduğumuza gerçekçi olarak bakmak lazım. Türkiye olarak, Türkiye’de kadın olmak markası olarak güçlü yanımızın ne olduğunu tespit etmemiz lazım. Hangi hakları elde edemiyoruz, nerelerde iyiyiz ya da kötüyüz ona bakmak lazım.

Kadın girişimcilere verdiğim eğitimler sırasında çoğu kadının gücünü ekonomik olarak yaptığı işten aldığını ve ekonomik olarak güçlendiğinde kendini ifade edebildiğini görüyorum. Birey olarak Türkiye’de kadın olmak markasına destek vermemiz gerekiyor” dedi.

KADIN İÇİN SİYASET ZOR AMA ASLA BİR GEREKÇE DEĞİL

Araştırmacı yazar Elfin Tataroğlu, siyasette kadının yerini şu sözlerle ifade etti; “Prof. Serpil Sancar hocamız sahada bununla ilgili bir araştırma yaptı. Mesele ailede başlıyor. Siyaset zordur. Ben de eski milletvekili annenin kızıyım. Kadın için siyaset zor ama asla bir gerekçe değil. Yaşam birlikte paylaşıldıkça güzel.

Siyasette kadın görmek ister misiniz diye yapılan araştırmalarda yüzde 80’i evet diyor. Aynı kişilere eşiniz ya da kızınız siyasete atılsın ister misiniz diye sorulduğunda ise hayır diyorlar. Bu konuda ciddi bir önyargı var. İkinci faktör rol model eksikliği olarak karşımıza çıkıyor. Kadınların siyasette yükselmemesi için üçüncü faktör olarak karşımıza çıkan ise siyasette maddiyata bağlılık. Tüm bu süreçleri aşan kadınlar eğer ki temsil noktasına kadar yükselebilmişlerse parti içi hiziplere takılıyor. O gruplara, ekiplere, hizmetlere takılıyor”.

Konferansta konuşma yapan birbirinden değerli katılımcılar, programı başından sonuna kadar izleyen, kadın çalışmalarına yaptığı katkılarından dolayı Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e teşekkür ederek konuşmaların tamamladılar.

kezt9a02fImlymwpdhkriqbu.jpg

dkkqayhqphnztwc2fburjxfg.jpg

4q5cu1fhb3jpnvxfdlks7gyz.jpg

xs1ahn9ozewj5wfnlIqrbatk.jpg

0bpftneoun2bdse3gmjrvxp5.jpg

nfwgybxzhj1h9pdju8iesIqe.jpg

znk8o9hlytbtpu65knpq0vj3.jpg

ubzsInw8hg3rtna75zo0qapf.jpg

plf1lsdytbnIwpur4rintxm9.jpg

vbdx547cnpwg3x1hjernkym2.jpg

x1q8v6xf0eh2iygk9vm3zdIt.jpg

lew2yf5rh1ukeasqgzztomcv.jpg

5snb2padayczbyklum9ofjIh.jpg

cvclqw8gj75nb1rxjq0mflzo.jpg

szo6cprdbyt7xffnq2zjydok.jpg

kcud8dmcbxelspozka1l9pgr.jpg

Iw02rlehwytu7mkdsgzqdea9.jpg

ad79x2qbeeq6vufblufdrct0.jpg

xIsaef2lmozey4q5krtcdsn7.jpg

6ufqpyvrxuefzs1wpt9amIbh.jpg

vIdr9zaujqcgdphbxtypzn0s.jpg

7yr0w2d3rvgtmigkjkzI4yhb.jpg

xa7ocgrlvr3k9pji26cfdfoq.jpg

58vshqrckgjy6ytdlbpmbrx4.jpg

b4ngefmruzckdl639qajurbi.jpg

oo8aruzcvgf7Inpedi5ls1tp.jpg

7yfhopt1npckzbc85jdjeviz.jpg

tzjawwpfIc4yla89kyvsmenx.jpg

7oIcvp3autqtbwld0hkma2xs.jpg

otixvecnuc7k2aoyxr8abldd.jpg

r26q7mhybxcrfIpstjeuxamg.jpg

I5pxtfp0ceduobiwvfzgvurc.jpg

tm3qvjhk8wxy5uvfiz04dbry.jpg

pejso1znasgrmhe0k5jtxdtx.jpg

56I4cptoeyhvrz7cfuadiaxo.jpg

54e7uo9atdak3wirytmgxju8.jpg

znyvuimrcss8pa23l1wdw6dj.jpg

3wjorz612vshjpnqtfdskoxm.jpg

byoh75soz8drugcerajephsn.jpg

5kx8rtg6vshubke1yl32jyqg.jpg

z7yaba3zfo6b8prrwkujtd2I.jpg

m8ztjo2kglap50hr7ceartdn.jpg

mcaldqnyIfjvxroukwphp3a5.jpg

suhgld8ojk7jtfnq0x9gkzce.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.