Hazine-i Evrak'ın kuruluşunun 168. yıl dönümü Kağıthane'de Kutlandı

Hazine-i Evrak'ın kuruluşunun 168. yıl dönümü Kağıthane'de Kutlandı

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç 9. Arşivcilik Günü ve Hazine-i Evrak'ın kuruluşunun 168. yıl dönümü dolayısıyla Milli Arşiv Sitesi’nde düzenlenen programa katıldı.

 Kağıthane'deki Milli Arşiv Sitesi Kongre Salonu'nda düzenlenen programa Başkan Kılıç’ın yanı sıra Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Durali Gürağaç, Türk Arşivciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Uysal, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hayrunnisa Alan da katıldı.

Türk Arşivciler Derneği tarafından düzenlenen programda konuşan Başkan Kılıç, arşivlerin bir toplumun hafızası olduğunu ifade etti. Arşivciliğin önemine değinen Başkan Kılıç, Milli Arşiv Sitesi’nin Kağıthane’ye artı değer kattığını söyledi. Başkan Kılıç, “Altı yüz beş yıllık Osmanlı Belgeleri ve yüz yıllık Cumhuriyet belgeleri ile toplamda yedi yüz yirmi beş yıllık, yüz milyondan fazla belgeyi barındıran arşiv sitesi Kağıthane’miz için çok önemli. Tüm arşivleri bir merkezde toplayan ve tüm kullanıcıların hizmetine sunan Milli Arşiv Sitesi’nin Kağıthane’de olmasından son derece mutluyuz” diyerek arşivciliğin tarihe düşülen not olduğunu söyledi.


10 milyon görüntünün dijital ortama aktarıldığını belirten Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Durali Gürağaç, "Bundan sonraki seneler için hedefimizi büyütmeyi ve tasnifini yaptığımız 45 milyon belgemizi birkaç yıl içinde dijital ortamda dünya kamuoyunun hizmetine sunmayı hedefliyoruz" dedi.  Arşivlerin, arşivcilerin çalışmalarıyla değer kazandığını vurgulayan Gürağaç,"2014 yılı için 3,5 milyon olmak üzere 10 milyon görüntünün dijital ortama aktarılması gerçekleştirilmiştir. Bundan sonraki seneler için hedefimizi büyütmeyi ve tasnifini yaptığımız 45 milyon belgemizi birkaç yıl içinde dijital ortamda dünya kamuoyunun hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Arşiv Müzesi de faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Müzemizde Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, Mondros Mütarekesi gibi tarihimizin önemli dönüm noktalarının belgelerinin asılları görülebilmektedir." şeklinde konuştu.


Türk Arşivciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Uysal, Türklerin bugünkü anlamda ilk arşivlerinin Uygurlar tarafından oluşturulduğunun bilindiğini söyledi. Uysal, "Selçuklularda arşivciliğin hayli gelişmiş olduğunu biliyoruz. Türk devletleri içerisinde arşivciliğin Osmanlı Devleti'nde altın çağını yaşadığını söyleyebiliriz. Cumhuriyet döneminde de çeşitli isimler alarak devam eden arşiv idaresi bugün Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü adı altında görevini ifa etmektedir" diye konuştu.
Her yıl etkinliklerini bir ana tema üzerine kurduklarını dile getiren Uysal, bu yılki ana temalarının "Bilgi, Belge Güvenliği Ve Arşivler" olduğunu söyledi. "Bilgi ve belge güvenliğinin tam olarak sağlanması, arşivcilikle ilgili yasal boşluğun doldurulması için bir an evvel Arşiv Kanunu'nun hayata geçirilmesi elzemdir" şeklinde sözlerine devam eden Uysal, Türk Arşivciler Derneği olarak ta bu çalışmaların içinde olmayı ve üzerilerine düşen görevi yapmayı arzu ettiklerini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından "Bilgi, Belge Güvenliği ve Arşivler" konulu panel düzenlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.