İstanbul Barosu davası 'cumartesi günü'ne ertelendi

İstanbul Barosu davası 'cumartesi günü'ne ertelendi

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 9 baro yöneticisinin "yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla yargılandığı dava "duruşma salonunun fiziki şartlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle" 12 Ekim Cumartesi gününe ertelendi.

İSTANBUL

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve 9 baro yöneticisinin “yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla 2 yıldan 4'er yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı ve görülmesine bugün başlanan dava “duruşma salonunun fiziki şartlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle” 12 Ekim tarihine ertelendi. Bu arada 12 Ekim 2013 Cumartesi gününe denk geliyor.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi yüzlerce avukat Silivri Adliyesi önünde toplandı. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ı duruşma salonu girişinde yüzlerce avukat alkışlarla karşıladı. Kocasakal ve diğer sanıklar güçlükle ilerleyebildi. Çok sayıda yabancı baro temsilcisi avukat da duruşmayı izledi. 

ÇOK SAYIDA AVUKAT DIŞARDA KALDI

Mahkeme hakimi Zuhal İşgören izinli olduğu için davaya Sulh Ceza hakimi Mustafa Egemen baktı. Sanıklar Ümit Kocasakal, Mehmet Durakoğlu, Hüseyin Özbek, Ufuk Özkap, Füsun Dikmenli, Aydeniz Tuskan, Başar Yaltı, Turgay Demirci, İsmail Altay ve Hasan Kılıç duruşmada hazır bulundu. Aralarında

Ankara

Barosu başkanı Metin Feyzioğlu ve Hüsamettin Cindoruk'un da bulunduğu yüzlerce avukat sanıkların müdafii olmak istediklerini belirtti. Onlarca avukat duruşmaya girerken dışlarıda da yüzlerce avukat bekledi. Hakim Mustafa Egemen, duruşma salonunu bu hali ile sanıklar hakkında usulü işlem yapmanın güç olduğunun gözlemlediğini belirterek ara kararını açıkladı.

DURUŞMA SALONU YETERSİZ KALDI

Kararda, 'Duruşma salonunu fiziki yapısı itibari ile sanıkların müdafii olduklarını beyan eden ve duruşma sırasında vekaletnemalerini sunan başta birçok baro başkanı ve avukatın duruşma salonu dışında kaldığı bu hali ile sanıklar hakkında usulü işlemlerin özellikle savunma hakkının kısıtlanmadan rahat ve olabildiğince özgürce duruşmanın yapılamayacağı" belirtildi.

Hakim Egemen, duruşma salonunun fiziki yapısın itibariyle duruşmanın daha müsait bir yerde yapılmasının hukuka daha uygun olacağı kanaatine varıldığını belirterek duruşmaya ara verilmesine karar verdi.

12 EKİM CUMARTESİ'YE ERTELENDİ

Hakim Egemen, ayrıca Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılarak Silivri Adliyesi'nde daha geniş ve daha rahat yargılama yapılabileceği Silivri Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunun hazırlatılmasının istenmesine hükmetti .

Duruşma 12 Ekim Cumartesi gününe ertelendi.

KOCASAKAL: CUMARTESİ DE GELİRİZ, PAZAR DA GELİRİZ

Duruşmanın ardından Silivri Adliyesi önünde bir açıklama yapan ve sözlerine, davaya destek için gelen yabancı ve yerli baro başkanlarına ve avukatlara teşekkür ederek başlayan Ümit Kocasakal, “Şimdi bize dava açtılar. Biz de bu davaya karşı savunmamızı yapmak, diyeceklerimizi demek için geldik. Bir kere biz günler öncesinden dilekçe vererek bu kadar çok kişinin geleceğini, bunun için uygun bir salon teminini talep ettiğimiz halde bu yapılmadı. Salon aşağı yukarı 20 metrekare. Çok çok küçük bir salon. Zaten yargılanan 10 kişi oraya girdiğimizde nerdeyse yer kalmıyor. Sanıklara 6 kişilik yer ayrılmış. Önemli değil, biz ayakta da dururuz. Zaten biz daima ayaktayız, oturmak gibi bir derdimiz de yok. Ama duruşmayı izlemeye gelen kişilere, müdafilere özellikle yabancı meslektaşlarımıza kötü bir örnek oldu" diye konuştu.

Yaz kararnamesinin öne alındığını ifade eden Kocasakal, "Bizim davamızı görecek hakim de dahil olmak üzere Silivri'deki neredeyse bütün hakimler alındı, yerleri değiştirildi. Şimdi yerlerine yenisi gelecek. Normalde çıkması gereken hakim de raporlu olduğu için çıkmadı ve yerine yanılmıyorsam sulh hukuk hakimimiz çıktı. Böyle bir ortamda yapılan yargılama, yargılama olarak nitelenebilir mi? Dava açıyorsanız o yargılamayı bir şekilde ve usulüne, kurallarına uygun bir şekilde yapmanız gerekir. Maalesef böyle olmadı" dedi.

Davaya hazılrlıklı geldiklerini kaydeden Ümit Kocasakal, "Özellikle Sokrates'in savunmasını da yanımda getirmiştim. Ve çok ilginç bir şey oldu. Biraz da gülelim diye düşünüyorum. Sayın hakim duruşmanın 12 Ekim 2013 saat 09.30'a bırakılmasına karar verdi. Ama 12 Ekim Cumartesi. Yani biz Cumartesi de geliriz. Pazar da geliriz hiç önemli değil. Yeter ki usulüne uygun bir yargılama yapılsın. Bunu bekliyoruz, talep ediyoruz. Tutanağa da sayın hakim öyle yazdırdı. Yani daha uygun bir salon temini ama biz zaten bunu talep etmiştik. Bu yapılmadı, niye yapılmadı onu sizin taktirinize bırakıyorum. Ama şunu söyleyeyim; Eğer 12 Ekim'de 'ha bugün nasıl olsa avukatlar, birileri, epey insan geldi. 12 Ekim'de gelmez' diyorlarsa son derece yanılıyorlar. 12 Ekim'de bunun da çok daha fazlası avukat buraya gelecektir. Ben şimdi yurtdışından gelen yabancı meslektaşlarımızla görüştüm. Hepsi o gün geleceklerini söylediler" diye konuştu. 

'HİÇBİR SUÇ İŞLEDİĞİMİZİ DÜŞÜNMÜYORUZ'

Tarih konusunda sorulan bir soruya Kocasakal sözlerine şöyle devam etti: “Nasıl düzeltirler bilmiyorum. Hata olabilir ama duruşmayı bu kadar çabuk bir vaziyette, çünkü bizler ne olduğunu anlamadan, müdafilerin isimleri yazdırılıyorken, en azından kimlik tespiti yapılır diye beklerken, bir anda kimse ne olduğunu anlamadan 'Gereği düşünüldü, salon bakımından ve 12 Ekim'e atanmasına' diyerek hızla çıktı sayın hakim. Bu anlamda sükunet içerisinde daha dikkatli yargılama yapmanın mümkün olduğunu düşünüyorum. Ama böyle gerçekleşti bugün. Biz hiçbir suç işlediğimizi düşünmüyoruz. Ve bunları da tak tak buraya anlatmaya geldik. İster cumartesi olsun ister Pazar, ister sabah ister gece 12'de biz burada olacağız" 



CİNDORUK'TAN DESTEK

Öte yandan duruşmayı izlemeye eski

Türkiye

Büyük Millet Meclisi Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk da geldi. Kocasakal'a destek için Silivri Adliyesi'ne gelen Cindoruk, "Bu duruşma avukat kurumunun yargılanmasıdır. Çünkü üyesi olduğum İstanbul Barosu avukatlık kurumu adına, avukatlık ve savunma mesleğini korumak istemiştir. Bundan bir dava çıkarılmasını ayıplıyorum" dedi.

Cem TURSUN - Özkan ARSLAN - Enver ALAS / DHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.