Sarıyer’de Soma şehitleri için saygı ve eylem

Sarıyer’de Soma şehitleri için saygı ve eylem

Sarıyer Belediyesi, DİSK ve TÜMBELSEN Soma kömür madenlerinde meydana gelen faciada yaşamını kaybeden maden işçileri için tören düzenledi. İşçiler yaşanan facianın sorumlularını protesto etmek için bir günlük iş bırakma eylemi başlattı.

Belediye Başkanlık binası önünde gerçekleştirilen törene Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek, Semra Kartal, İsmail Erdem, Mustafa Tok ve Yüksel Tutak, Belediye Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun, CHP ve AK Parti’li Meclis Üyeleri, belediye personeli ve çık sayıda vatandaş katıldı.

Saat 09:00’da gerçekleştirilen törende önce sendika temsilcisi  Gönül Kıral bir konuşma yaptı ve “Soma’da özelleştirilerek özel sermayeye peşkeş çekilen Soma Holding’e bağlı maden işletmesinde yaşanan katliamda yüzlerce işçi yaşamını yitidi, onlarca işçi yaralı, yüzlerce ev ateş düştü.. hala madenin içinde ne durumda olduğunu bilmediğimiz yüzlerce işçinin bedeni bekliyor. Tüm işkollarında, taşeronlaştırma ve güvencesiz çalıştırma işçilerin yaşamını yok ediyor. Alınamayan önlemler, yapılamayan, yapılmış gibi gösterilen denetimler emekçi katliamlarına dönüşüyor. İşçi sağlığı iş güvenliği sermayenin azgın kar hırsına göre işleyen göstermelik bir düzenleme olarak kalıyor. Bugün burada yitirdiğimiz emekçi kardeşlerimiz için toplandık. Güvenli çalışmak için, katillerden hesap sormak için bir günlük iş bırakma eylemi yapıyoruz” dedi. 

BAŞKAN GENÇ: “ÖNLEM ALINMALI RİSK EN AZA İNDİRİLMELİ”


Belediye Başkanı Şükrü Genç de törene katılanlara hitaben bir konuşma yaptı. Genç konuşmasına emek şehitlerine Allah’tan rahmet, ailelerine sabır dileyerek başladı ve şunları söyledi:

“Madenin riski var diyorlar. Tamam, madenin riski var ama sokakta yürürken de risk var, yaşam riskli. Riskin önleminin alınması, en aza indirmenin koşullarını sağlamakta yöneticilerin görevidir. Bizlerin görevidir. Sabırlar dileyeceğiz, rahmet dileyeceğiz ama bu işin bu şekilde devam etmemesi gerektiğini herkesin bilmesi gerekir. Eğer önlemleri alırsanız, riski en aza indirirsiniz. Bunları yapmadığınız anda her türlü felaket gelir. Sadece Soma’da değil bugüne kadar yaşamlarını emekleri karşılığında kaybetmiş, çoluğuna çocuğuna bir şeyler götürme gayretinde olmuş tüm emek şehitlerine Allah’tan rahmet diliyorum. Her felaketten mutlaka bir ders alıp, bu dersi iyi çalışıp sonucunun mutlaka getirilmesini sizler adına istiyorum. Bir avuç Sarıyer Belediyesi çalışanı arkadaşlar adına istiyorum. Önemli olan niyet değil uğraş ve gayrettir. Bu işin takipçisi olunması lazım. Her bir felaketin bir bedeli olmalı. Bu bedelin getirdiği bir kazanım olmalı. Bu bedelin bu toplumda bir daha ödenmemesi, bu tip felaketlerin insanların yüreklerini dağlamaması için çaba içerisinde olup, sorumluluklarımızı bilmek zorundayız.”
Konuşmaların ardından Soma’da hayatını kaybeden madenci şehitlerimiz başta olmak üzere tüm iş kazalarında kaybedilen şehitlerimiz için iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Bu arada törene katılıp, en ön safta duran Sarıyer Belediyesi Fen İşleri çalışanlarından bir grup taşeron işçi ise, ‘Kaza değil, cinayet, taşerona son’ yazılı büyük bir pankart taşıdılar.

MECLİS ÜYELERİ BAŞKANI ZİYARET ETTİ

Başkan Şükrü Genç törenden sonra CHP’li ve AK Parti’li Belediye Meclis Üyeleri’ni makamında konuk etti. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Çelik, bu tür faciaların tekrarlanmaması için mutlaka önlem alınması gerektiğini belirtip, olay meydan gelip, insanların hayatını kaybettikten sonra üzülmenin anlamı kalmıyor. Önemli olan bu tür kazaların olmasının önüne geçmektir” dedi.

ÇOCUKTAN BÜYÜK DAVRANIŞ

Öte yandan belediye binası önünde toplanan kalabalık törenin başlamasını beklerken bahçe kapınsa gelen bir ortaokul öğrencisi ‘Saat dokuz, hepinizi saygı duruşuna davet ediyorum” diye bağırdı ve esas duruşa geçip, saygı duruşunda bulundu. Yüzünü siyah çizgilerle boyayıp, alnına ‘Soma’ yazan çocuğun bu davranışı tören için bekleyenler tarafından takdir edilip, alkışlandı.

VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINDAN SAYGI DURUŞU
Öte yandan Soma’da yaşamını kaybeden maden işçileri için Sarıyer Vergi Dairesi çalışanları tarafından da saygı duruşunda bulunuldu. Saat 09:00’da vergi dairesi önünde toplanan personel yaşamını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi.

VERGİ DAİRESİ ÇALIŞANLARINDAN SAYGI DURUŞU

Öte yandan Soma’da yaşamını kaybeden maden işçileri için Sarıyer Vergi Dairesi çalışanları tarafından da saygı duruşunda bulunuldu. Saat 09:00’da vergi dairesi önünde toplanan personel yaşamını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.