Talas Kültür Ve Sanat Festivali Galayla Sona Erdi-"dom Filmi Birinci

Talas Kültür Ve Sanat Festivali Galayla Sona Erdi-"dom Filmi Birinci

TALAS Kültür ve Sanat Festivali kapsamında ilk kez düzenlenen belgesel film yarışması galayla sona erdi. Gecede yönetmenliğini Halil Aygün'ün yaptığı...

TALAS Kültür ve Sanat Festivali kapsamında ilk kez düzenlenen belgesel film yarışması galayla sona erdi. Gecede yönetmenliğini Halil Aygün'ün yaptığı 'Dom' en iyi film seçildi. Ünlü konukların yer aldığı gecede Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki bombalı saldırı kınanırken, sinemanın birleştirici özelliği vurgulandı.

Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi'ndeki gala gecesine sinema ve tiyatronun ünlü yönetmen ve oyuncuları katıldı. Gece, Talas'ın tanıtıldığı kısa film ile başladı. Galanın açılış konuşmasını yapan Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, 3 gün süren Talas Kültür ve Sanat Festivali'nin dolu dolu geçtiğini belirterek, "Kültürümüzü, sanatımızı, tarihimizi, medeniyetimizi, bizim ne değerimiz varsa ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

Başkan Yıldırım, Hatay'daki hain saldırıyı kınayarak millet olarak birlik ve beraberliği kimsenin bozamayacağını söyledi. Talas'ın 2 bin yıllık medeniyet kenti olduğunu ifade eden Başkan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Öyle bir tabiat ve kültür zenginliğimiz var ki 2 bin yıllık medeniyetin bütün eserlerine sahibiz. O zaman çalışmalarımızı turizm odaklı yapmaya başladık. Kültür sanat insanın en mutlu anıdır. İşte bu yüzden bu festival gerekliydi. Film atölyesinden başlayarak sinemanın değerli üstatlarının katkısıyla bu yürüyüş Anadolu'dan başlıyor."

AK Parti Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Hatay'daki saldırıyla şer odaklarının hiçbir şey elde edemeyeceğini anlatırken, "Türk milleti inadına sanat, kültür, burada toplandığımız gibi medeniyet diyecek" dedi. Bakır, şöyle devam etti:

"Onlar yıkacak biz inşa edeceğiz. Onlar öldürüyorlar biz yaşatacağız. Onlar tahrip ediyor biz restore edeceğiz" şeklinde konuştu. Festivalin Talas'ın bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Bakır, "Uluslararası arenada film endüstrisinin bulunduğu önemli şehirler var. Ben Talas'ın önümüzdeki yıllarda Cannes gibi önemli film festivaliyle anılacağına inanıyorum."

Belgesel film yarışması jüri başkanı Prof. Dr. Sezer Akarcalı ise, 'Türk'ün ateşle imtihanının hiç bitmeyeceğini' ifade ederken, "Türk Milleti ateşle imtihandan hep galip çıktı" dedi. Umudu yitirmeden barışı korumanın, hoşgörü üzerinden sanatın onarma gücünü kullanarak dünyaya her şeyi açıklamanın zamanının geldiğini belirten Prof. Akarcalı, şunları söyledi:

"Sinemanın etiğini çok uzun tartıştıktan sonra emeğe saygı göstererek, her film üzerinde sinemasal ilkeleri masaya yatırarak, adil bir oylama yaparak bu sonuca vardık. Festivalin galibi yarışmaya katılan bütün filmlerdir."

Konuşmaların ardından 82 film arasından finale kalan 13 belgeselin kısa tanıtımı izlendikten sonra ödüllerin verilmesine geçildi. Gecede en iyi film, yönetmenliğini Halil Aygün'ün yaptığı 'Dom' olurken, jüri özel ödülüne Sevgi Çoban'ın yönettiği 'Kefenin Cebi', Talas Belediyesi özel ödülüne Caner Özdemir'in yönettiği 'Termik İstemeyük', en iyi görüntü ödülüne Mehmet Emre Gül'ün yönettiği 'Gölün Kıyısında' ve en iyi konsept ödülüne Halit Cihan Şengezer'in yönettiği 'Siyah' filmi layık görüldü. Ödülleri usta sinemacı ve oyuncuların verdiği gala gecesi en iyi film seçilen 'Dom'un izlenmesinden ardından sona erdi.

OE(OE/İD)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.