'Zamanın Tanıkları' Saat Sergisi Bursa'da Açıldı

'Zamanın Tanıkları' Saat Sergisi Bursa'da Açıldı

TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi'nde, 16'ncı yüzyıldan bugüne kadar kullanılan bin 400 saat, 400 saat kutusu ve köstek gibi aletlerin sergilendiği...

TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi'nde, 16'ncı yüzyıldan bugüne kadar kullanılan bin 400 saat, 400 saat kutusu ve köstek gibi aletlerin sergilendiği Zaman Makineleri Sergisi, düzenlenen törenle açıldı. 1 yıl açık kalacak sergide sarkaçlı, Fransız, İngiliz, Hollanda, ahşap, sanayi, cep, kol, taksimetre, çalar saat, Amerikan ve fanuslu olmak üzere birçok çeşit saat yer alıyor.

Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, saatlerin bin yıllara uzanan tarihini ve bugüne kadar geçirdiği evrimi anlatan, Yüksek Mimar Naim Arnas Koleksiyonu'na ait 'Zaman Makineleri' adlı saat sergisine kapılarını açtı. Programın açılışında konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Tofaş Yönetim Kurulu Üyesi Temel Atay, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un ayağını burkması nedeniyle programa katılamadığını ve onun hazırladığı metni okuyacağını belirtti.

'VAKİT NAKİTTİR'

Daha önce birçok serginin açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Atay şunları söyledi:

"Bugün bırakın saniyeyi, salisenin binde biri bile birşey ifade ediyor. Zaman hayatımızın önemli parçası oldu. 'Vakit nakittir' sözü bunu çok iyi ifade ediyor. Fabrikaların üretimi zamanla ölçülüyor. 'Saatte şu kadar imalat yapılıyor' diye. Zamanında yetişemezseniz vapuru, uçağı, treni kaçırırsınız. Masa saati, duvar, ayaklı, kule, kronometre, kol, taksi saati, kol düğmesi saati, kum, bekçi, güneş saati, analog saat gibi çok çeşit var. Bunlar sarkaçla, yayla, pille, hava basıncı ile çalışırlar. Burada bu saatlerin birçok çeşidini göreceğiz."

'TOFAŞ VE BURSA'

Tofaş CEO'su Kamil Başaran da, Tofaş'ın kurulduğu günden bu yana Türkiye'nin büyüme felsefesi ile yola çıktıklarını belirterek, başarılı geçmişi ile Türk otomotiv sektörünün temel taşı olmaya çalıştıklarını kaydetti. Bursa ile ayrı bir beraberlik yarattıklarını dile getiren Başaran, "Bu durum tüm otomotiv sektörü için gurur kaynağı. Tofaş'ın bu duruma gelmesinde Bursa'nın ve Bursalı'nın ayrı yeri var. Bursa ve Türk ekonomisine Tofaş katkı koymaya devam ettiriyor. Bursa'nın sosyal ve kültürel hayatına destek olmaya, yaşamına katkı koymaya devam ediyoruz" dedi.

'SAATİN HİKAYESİ MİLATTAN ÖNCE 2 BİN 500'E DAYANIYOR'

Yüksek Mimar ve serginin koleksiyoneri Naim Arnas ise sergide yaklaşık bin 400 saat, 400 saat kutusu, köstek gibi alet ve edevatın sergilendiğini açıkladı. 16'ncı yüzyıldan başlayıp bugüne kadar gelen saatlerin sergilendiğini dile getiren Arnas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Saatin hikayesi Milattan Önce 2 bin 500 yıllarında başlıyor. Güneş saatleri, gündüz saatleri, kum, mum saatleri, ateş saatleri gibi günümüze kadar devam ediyor. Ben tematik sergi açmaya çalıştım. Sarkaçlı, Fransız, İngiliz, Hollanda, ahşap, sanayi, cep, kol, taksimetre, çalar saat, Amerikan ve fanuslu olmak üzere birçok saat var." Konuşmaların ardından davetliler sergiyi gezdi.

ST,SB(FK/COŞ)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.