'28 ŞUBAT DEMOKRASİYE YAPILMIŞ BİR MÜDAHALEDİR'
28 Şubat'ın 20.yılında Hamidiye Gençlik Merkezinde Kağıthaneliler ile bir araya gelen gazeteci yazar Ahmet Taşgetiren ''20.yılında 28 Şubat Bize Ne Söyler'' adlı bir söyleşi gerçekleştirdi.
28 Şubat'ın yaşayan tanıkları ve mağdurlarından biri olan gazeteci yazar Ahmet Taşgetiren Hamidiye Gençlik Merkezinde Kağıthaneliler ile bir araya geldi. Söyleşisinde 28 Şubat ile bugünü karşılaştıran Taşgetiren adalet vurgusu yaptı. 28 Şubat'ın demokratik sisteme bir müdahale olduğunu belirten Taşgetiren ; ''28 Şubat, demokratik sisteme bir müdahaleydi. Asker ve sivil kadrolar bunu MGK marifetiyle birlikte gerçekleştirdiler ve sonucunu aldılar. Türkiye’de açık askeri müdahaleler ne tür sonuçlar veriyorsa, bu örtülü müdahale de benzeri sonuçlar verdi. Siyasi iktidarı devirdi. Bundan sonra partiyi kapattı, ardından bir askeri müdahale projesi neyi öngörüyorsa ona dair uygulamalar yaptı. Ben o uygulamaların tamamının İslam’ı azaltma operasyonu olduğunu, oraya “İslam çok oldu” tarzındaki bir değerlendirmeden gelindiğini düşünüyorum. O değerlendirmenin de yerli bir değerlendirme olmadığını, uluslararası boyutları olduğunu düşünüyorum. Sadece Türkiye’nin pilot ülke olarak kullanıldığı, aslında çok daha geniş Ortadoğu’ya dönük operasyonların bir parçası olduğu kanısındayım.'' dedi
28 Şubat'ta Refah Partisi hakkında kapatma davası açıldığına dikkat çeken Ahmet Taşgetiren o günlerde Varol Savaş'ın bir basın toplantısı yaptığını ve o toplantıda ''Refah’ın oyları yüzde 5’te kalsaydı, biz bu kapatma davasını açmazdık. Ama yüzde 22 oy alıp iktidarın büyük ortağı olunca, işte o yasada bulunan “yakın tehlike” oldu. Yakın tehlike de kapatılma davasını meşru kılıyor.” dediğini hatırlattı. Bunlar, bizdeki kurulu düzenin kendine göre subapları diyen Taşgetiren; ''Anayasa Mahkemesi’nin 2008’de AK Parti'ye açtığı kapatma davasının gerekçesi, laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmaktı. Gazete kupürlerini toplayıp kapatma davası açtılar ve o dava Anayasa Mahkemesi’nde 6’ya 5 sonuçlandı. Eğer 7’ye 4 olsaydı, kapatma gerçekleşecekti. O dönem “İstikrarsızlık olmasın, ekonomi çöker, vs. kapatmayalım ama bir ders verelim AK Parti’ye” diye bir pazarlık oldu. Laiklik karşıtı eylemlerin odağı suçlamasıyla ikinci bir oylama yapıldı, bu oylama da 10’a 1 çıktı. O kapatılmasın diye oy veren 5 kişiden dördü bile bu bölümde “cezalandırılsın” kararına vardı. Hazine yardımlarının önemli ölçüde kesilmesi tarzındaydı.'' dedi.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç'da vatandaşlarla birlikte söyleşiyi takip etti. Programın sonunda Ahmet Taşgetiren'e teşekkürlerini ileten Başkan Fazlı Kılıç artık o günleri geride bıraktığımızı ve Türkiye'nin daha aydınlık yarınlara çok yakın olduğunu belirtti. Tarihten de her zaman ders alınması gerektiğini aktaran Başkan Fazlı Kılıç, katılımlarından dolayı teşekkürlerinin bir ifadesi olarak Taşgetiren'e çiçek takdim etti.
Kaynak: istanbulses/ Kağıthane
HABERE YORUM KAT