Düdük çalarsam gelme, çalmazsam gel

Düdük çalarsam gelme, çalmazsam gel

Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Sakarya’nın Alifuatpaşa beldesi bölümündeki bir uygulama, can güvenliğini hiçe sayıyor. Beldeyi ikiye bölen hatta ulaşmak için yayalara yönelik ne alt ne de üst geçit bulunuyor. Vatandaşın can güvenliği tren geldiği sırada

 Gecikmeli olarak seferlere başlayan Yüksek Hızlı Tren’in Mekece-Adapazarı arasındaki yeni demiryolu hattında tünel inşaatları belirlenen sürede tamamlanamadı. İnşaatta çalışan işçiler, geçtiğimiz günlerde paralarını alamadıkları gerekçesiyle işi durdurmuş ve iş makinelerini rehin almıştı. TCDD, seferlerin daha çok gecikmemesi için bu kısımda eski tren yolunu yeniden düzenleyerek hattı açtı. Ancak yeni düzenlemede hattın Alifuatpaşa beldesinde büyük sıkıntı yaşanıyor.

Hatta yapılan düzenleme, 8 bin kişinin yaşadığı Sakarya’nın Geyve ilçesi Alifuatpaşa beldesini ikiye böldü. Daha önce beldeyi birbirine bağlayan 150 yıllık güvenli hemzemin geçit kapatıldı. Tren gelirken otomatik olarak kapanan bariyer kaldırıldı. Rayların etrafı YHT için tel örgülerle çevrildi. İlçeyi ikiye bölen hatta başka yaya yolu olmaması sebebiyle eski hemzemin geçit, tel örgülerin bir kısmı kaldırılarak yeniden yaya trafiğine açıldı. Geçitte ne sinyalizasyon sistemi ne de bariyer bulunuyor. Yaya yolunun güvenliği tren geçtiği sırada düdük çalarak uyarı yapan bir görevliye bağlı. Üç kilometre ötede araçların karşıdan karşıya geçmesi için yapılan yeni yol da çok dar olması sebebiyle özellikle kavşakta araçlar şerit ihlali yapmak zorunda kalıyor. Geçide asılan uyarı levhaları da birbirini tutmuyor. Bir levhada ‘Dikkat hemzemin geçitte bariyerler çalışmamaktadır, kontrollü geçiniz’ yazarken başka bir levhada ‘Demiryolundan geçmek tehlikeli ve yasaktır’ uyarısı bulunuyor. Ayrıca bir de ‘Dikkat demiryolu! Dur bak bekle geç’ tabelası yer alıyor.

Eski güvenli geçidin kapatılması ve beldenin ikiye bölünmesi, belde sakinlerinin de tepkisine sebep oldu. İşadamı Ali Küçük, güvenli geçidin kapatılmasının meydana getirdiği tehlikenin yanı sıra Alifuatpaşa ekonomisine de zarar verdiğini söyledi. Buraya araç ve yayaların kullanacağı alt geçit yapılması gerektiğini ifade eden Küçük, 20 Temmuz’dan beri sıkıntı çektiklerini, çok tehlikeli olan bu geçitte insanların hayatlarının bir düdüğe bağlı olduğunu vurguladı.

Burhan Özen isimli bir esnaf ise YHT hattının; söz verilen saat ve günde icraata geçirilememesi sebebiyle eski hattı kullandıklarını söyledi. Özen, şunları kaydetti: “Millete sözü verdiler, ‘yaptık’ dediler, ‘açacağız’ dediler, seçim kampanyası olarak, bu eski yola hızlı treni koydular, Alifuatpaşa’yı da ortadan ikiye böldüler. Camimiz aşağıda, okullarımız aşağıda, yukarıda 3 bin kişiye yakın insan var. Bu insanların buradan mutlaka geçmesi gerekiyor. Beldenin ikiye bölünmesiyle esnaf iş yapamıyor.” Hattın üzerinden geçen vatandaşlar da tehlikenin farkında olduklarını ancak günlük işleri sebebiyle bir şekilde karşıya geçmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Bu arada TCDD’den konuya ilişkin yapılan açıklamada üst geçitle ilgili ihalenin bittiği, yer tespitinin tamamlandığı belirtildi. Üstgeçit inşaatının önümüzdeki günlerde başlatılacağı ifade edildi.

Kaynak: Zaman 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.