Fatih’te 3920 hasta evde sağlık hizmeti

Fatih’te 3920 hasta evde sağlık hizmeti

Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, sorumluluk alanları içinde yer alan Fatih, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Arnavutköy ve Sultangazi ilçelerinde 3920 kişiye evde sağlık hizmeti veriyor.

 Evde sağlık hastalarına, Fatih Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde faaliyet gösteren 7 adet evde sağlık hizmetleri birimi ve hastanelerden görevlendirilen diş hekimleri hizmet veriyor.  2013 yılının ilk altı ayında bölgede hizmete ihtiyacı olan 5468 hastaya ulaşıldı. Bu hastalardan 3920’si aktif olarak takip ediliyor. Takip edilen hastaların yüzde 46’sını nörolojik hastalığı olan hastalar, yüzde 19’unu kardiovasküler sistem hastalıkları, yüzde 11’ini kronik-endokrin hastaları, yüzde 10’unu ortopedi-travmatoloji hastaları, yüzde 5’ini psikiyatri hastaları oluştururken diğer yüzde 9’luk hasta grubumuz kas hastaları, akciğer solunum sistemi hastaları, kanser hastaları gibi çeşitli hastalıklara sahip hastalardan oluşuyor. 

 

Evde sağlık hizmeti verilen hastaların yüzde 76’sını kadın hastalar, yüzde 24’ünü erkek hastalar oluşturuyor. Yaş gruplarında ise yüzde 54’lük oranla 66-85 yaş arasında ki hastalar en geniş grubu oluşturuyor.

 

Evde sağlık hizmetleri birimlerinde 5’i hekim ve 10’u hemşire olmak üzere toplam 23 personel görev yapıyor. Gerektiğinde uzman hekim konsültasyonu sağlanıyor.

 

“Evde Sağlık Uygulaması” kapsamında verilen hizmetler

 

Muayene ve konsültasyon, ilaç yazımı, sağlık kurulu raporlarının çıkarılması- süresi dolan raporların yenilenmesi, tetkik ve tedavi (pansuman, yara bakımı, sonda uygulamaları, evde kan tahlili, EKG) hizmetleri, rehabilitasyon, eğitim ve destek hizmetleri, ağız ve diş sağlığı hizmetleri , hastane ihtiyacı olan evde sağlık hastaları evde sağlık nakil araçları ile evlerinden alınarak hastaneye götürülerek ve hastane işlemleri tamamlandıktan sonra tekrar evlerine nakilleri sağlanıyor.

 

“Evde Sağlık Hizmetleri”nden kimler yararlanabilir?

 

Yürüyemeyen ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olup yatağa tam bağımlı olan engelli ve yaşlı hastalar (alzheimer, demans, felç hastaları gibi), yara bakımı, enjeksiyon, infüzyon ve diğer kısa süreli hemşirelik hizmetlerine ihtiyaç duyanlar, ileri derecedeki kas hastalığı, diyabet, kalp, damar, hipertansiyon ve nörolojik hastalığı olanlar, terminal dönem kanser hastaları, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) vb. akciğer ve solunum sistemi hastalıkları olan, oksijen tedavisine ihtiyacı olan hastalar.

 

“Evde Sağlık Hizmeti” almak için nereye müracaat edilir?

 

İhtiyaç sahibi hastalar, Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye genelinde tek numara olarak tesis ettiği "444 evde" yani “444 38 33” numaralı hattı mesai saatleri içinde arayarak evde sağlık hizmetine başvurabiliyor. Hastalar ayrıca kendileri veya yakınları aracılığıyla, aile hekimlerine ya da hastanelerdeki evde sağlık hizmetleri birimlerine başvurabilirler. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.