Kadıköy'ün boğası 'saray'a mı gidiyor?

Kadıköy'ün boğası 'saray'a mı gidiyor?

Kadıköy Belediyesi sınırları içinde bulunan ve Kadıköy'ün simgesi haline gelen Altıyol'daki Tarihi Boğa Heykeli, Kadıköy Belediyesi ile Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı'nı karşı karşıya getirdi.

1864 Yılında Sultan Abdülaziz tarafından sanatçı Rouillar’da Paris’te yaptırılan orijinal adı “Dövüşen Boğa” olan Kadıköy’ün Boğa Heykeli, uzun yıllar çeşitli noktaları dolaştıktan sonra Altıyol’a konulmuş burada Kadıköy ile özdeşleşmişti.

Kadıköy’e gelenlerin, mutlaka adres tariflerinde yer alan, kimi zaman fotoğraf çektirmek için sırtını verip kucakladığı, kimi zamanda sevdikleriyle buluşma noktası olarak kullandığı Altıyol Boğa Heykeli’nin Kadıköylülerle olan mutlu birlikteliği ve huzuru, TBMM Milli Saraylar Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı’nın 8 Nisan tarihinde Kadıköy Belediyesi’ne gönderdiği resmi yazı ile bozuldu. Kadıköy Belediyesi Basın Danışmanlığı'nın belirtiğine göre Kadıköy Belediye Başkanlığı’na Müzecilik Tanıtım Başkanı Doç. Dr. Bülent Arı imzasıyla gönderilen yazıda, tarihi heykelin sahibinin Milli Saraylar olduğu, çift olarak imal edilen heykelin eşi “Böğüren Heykel”in Beylerbeyi Sarayı’nda bulunduğu ve iki heykelin buluşması için Kadıköy Belediyesi’nin heykeli iade etmesi istendi.

BAŞKAN ÖZTÜRK: VERMEYİZ

Altıyol'da uzun yıllar Kadıköylülerle iç içe yaşayan Dövüşen Boğa Heykeli’nin, Kadıköy ile özdeşleştiğini, Kadıköy’ün simgesi haline geldiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Heykelin Kadıköy’den, Kadıköylülerin elinden alınmak istenmesine üzüldüğünü söyledi. Boğa Heykeli’nin Altıyol'da yaşadığını, halkın kullanımına sunulduğunu, buradan kaldırılıp, Beylerbeyi Saray Bahçesi’ne nakledilmek istenmesinin anlamsız olduğunu kaydeden Öztürk şunları söyledi:

“Kadıköylüler bu heykeli seviyor. Burada buluşuyor, resim çektiriyor, maç galibiyetlerinde gelip coşkuyu paylaşıyor. Yıllardır heykel burada yaşıyor adeta. Şimdi bunu alıp, bir saray bahçesine koymanın, halktan uzaklaştırmanın anlamı yok. Biz, gelen yazıya olumlu yanıt vermedik, burada kalmasının uygun olduğunu belirttik. Altıyol Heykeli, Kadıköy’ün, Kadıköylülerindir. Kadıköylüler olarak ailemizin bir parçası olarak kabul ediyoruz. Onu vermeye gönlümüz razı değil. Bu karardan vazgeçileceğini umuyoruz. Gelen yazıda heykelin eşi olduğu onunla buluşturulmak istendiği söyleniyor. Eğer eşi ile buluşturmak isteniyorsa, eşini de bize versinler Kadıköy de Altıyol’a koyup buluşturalım. Bu talepten vazgeçileceğini umuyor, bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.