Kira Artışı En Çok Kadıköy ve Pendik'te

Kira Artışı En Çok Kadıköy ve Pendik'te

Kadıköy ve Pendik'te son bir yıldaki artış yüzde 20 oranında gerçekleşti. Satılık dairelerde en yüksek fiyat artışı yüzde 36 ile Ümraniye'de oldu.

 e-ticaret platformlarından sahibinden.com verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin  ve  Avrupa'nın son yıllarda en hızlı gelişen mega kenti İstanbul oldu. Son yıllarda hızlanan metro çalışmaları, yeni konut projeleri, yeni yapılan tüneller, Marmaray, 3'üncü köprü, 3'üncü havalimanı, birbiri ardına açılan üniversiteler ve kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul'un emlak değer haritasını belirleyen faktörler arasında yer alıyor. 

İstanbul'da kira oranları en çok Anadolu yakasındaki semtlerde arttı. Kiralık daire fiyatlarındaki en büyük yükseliş Pendik ve Kadıköy ilçelerinde yaşandı. Her iki ilçede de son bir yılda kira oranlarındaki artış yüzde 20 olarak kaydedildi. Kadıköy ve Pendik'te ev sahibi olan kişilerin de kira gelirlerinde bir yıl içinde yüzde 20'ye varan oranlarda artış oldu.  
Kadıköy, Marmaray ve metrobüs hattına entegre olacak olan metro hattının da etkisiyle hem Asya hem de Avrupa yakasının ulaşım merkezi haline geldi. Ayrıca üniversitelere yakın olması da Kadıköy'ü ev kiralamak isteyen öğrenciler için tercihlerin ilk sıralarına yerleştirdi.
Pendik de Kadıköy-Kartal metrosuna olan yakınlığı, sıfır konut projeleri ve havaalanına yakınlığıyla kiracıların gözdesi oldu. Anadolu yakasının bu iki ilçesini, sırasıyla yüzde 15 ile Bahçelievler, yüzde 13 ile Ataşehir, yüzde 8 ile Küçükçekmece ve Ümraniye, yüzde 7 ile Maltepe ve Üsküdar, yüzde 5 ile Şişli ve yüzde 4 ile Esenyurt takip ediyor.
METRO, FİYATLARI ARTIRDI
İstanbul'da satılık dairelerde son bir yıldaki en yüksek fiyat artışı yüzde 36 ile Ümraniye'de gerçekleşti. Ümraniye ilçesinin değerlenmesinde metro hattının katkısı çok büyük oldu.
Ümraniye'nin son yıllarda yeni emlak projelerinin, sıfır konutların merkezi haline gelmesi ve büyük şirketlerin ofislerini Ümraniye ve civarına taşımaya başlaması da fiyat artışlarını etkiledi. Buna karşın, Ümraniye'deki ev sahipleri 2013'te evlerini kiraya verdiklerinde önceki yıla göre yüzde 8 oranında kazanç artışı  sağladı. 
Bağcılar – Başakşehir – Olimpiyatköy metrosu da Küçükçekmece'deki ev fiyatlarını etkiledi. Küçükçekmece'de son bir yılda kaydedilen satılık daire fiyat artışı yüzde 24 olarak gerçekleşti. Küçükçekmece'de ev sahipleri kira gelirlerinde son bir yıldaki fark yüzde 8'i buldu. Yine Bağcılar metro hattının üzerinde bulunan Başakşehir'de de satılık dairelerin fiyatları son bir yıl içinde yüzde 14 arttı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM FATİHİ DEĞERLENDİRDİ
2012'nin mayıs ayında yasalaşan kentsel dönüşüm kanunundan sonra yapılan projeler ile değeri artan ilçelerden biri de Fatih oldu. İlçede satılık daire fiyatları son bir yıl içinde yüzde 19 oranında artış gösterdi. 
İstanbul'un son bir yıldaki emlak haritasına bakıldığında en hızlı ve en çok değerlenen semtlerin genel olarak ulaşıma en yakın semtler olduğu görülüyor. Yeni metro hatları, Marmaray ve metrobüs hatlarına entegre metro çalışmaları, bulundukları bölgelerin emlak değerini artırıyor. Bunların yanı sıra kentsel dönüşüm projesi kapsamında kalan bölgelerin de değerleri yükseliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.