1,6 milyon kilogram sera gazı salınımını engelledik

1,6 milyon kilogram sera gazı salınımını engelledik

İklim krizine karşı çalışmalarına hız veren Bahçelievler Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Uyum Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, “Yaptığımız sıfır atık çalışmalarıyla 1,6 milyon kilogram sera gazı salınımını, 41 milyon kilowatt enerji harcanmasını engelledik, 5,5 milyon hammadde tasarrufu sağladık. Önemli oranda su tasarrufu gerçekleştirdik.” dedi. 

 

İklim krizinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Türkiye’nin 2050 yılında net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda ulusal düzeyde yürütülen çalışmaların yanı sıra yerel yönetimler de önemli adımlar atıyor. İklim krizine karşı yürüttüğü çalışmalara hız veren Bahçelievler Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Uyum Çalıştayı düzenledi.

Bahçelievler Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından organize edilen çalıştayda konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır “Dünyamız çok yaşlı ama sürdürülebilir olması gerekiyor. Hem enerji hem iklim açısından insan vücuduna, yaşamına uygun olarak kalması gerekiyor. Bizim amacımız, bu yaşlı dünyamızda insanların rahat yaşamasını sağlamak. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak elimizden geleni yapıyoruz. Paris Anlaşması’nı ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ni imzaladık. Şartlara uyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bunda büyük emeği var. Biz insanımıza değer veriyoruz. Ama sadece kendi insanımızı değil, dünyanın her yerindeki insana değer verdiğimiz için bu çalışmaları önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Su kıtlığı kapıda

Emine Erdoğan himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’ne de değinen Bahadır, “Türkiye Emine Erdoğan Hanımefendi’nin başlattığı Sıfır Atık Projesi’yle geri dönüşüm konusunda hızlı bir yol aldı. Sonlardan geldi ama şu anda başlardayız. Biz de belediyemizde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nü kurduk.” dedi.

Dünya üzerindeki suların yüzde 3’ünün, Türkiye’deki suların ise yüzde 6’sının içilebilir olduğunu belirten Bahadır şöyle devam etti: “Eğer dikkat etmezsek 2040’larda su kıtlığı yaşayacak ülkelerden biriyiz. Bu konuda Bahçelievler’de bilinçlendirme çalışmaları yapıyor ve su verimini arttırıcı aparatlar dağıtıyoruz. Geleceğe sahip çıkmak bizim elimizde. Bunu geri dönüşüm çalışmalarımızla, iklimimize ve suyumuza sahip çıkarak yapabileceğimizi gösterdik. Yaptığımız çalışmalarla 1,6 milyon kilogram sera gazı salınımını, 41 milyon kilowatt enerji harcanmasını engelledik, 5,5 milyon hammadde tasarrufu sağladık. Önemli oranda su tasarrufu gerçekleştirdik.”

 

İnsana saygılı güçlü bir devlet

Türkiye yüzyılına doğru, dünyada ilk 10’da yer alan Türkiye’nin ilk 5’te güçlü bir devlet olarak yer almasını hedeflediklerini belirten Bahadır, “Ancak hedefimiz emperyalist ülkeler gibi değil gerçekten insana değer veren güçlü bir devlet olmak. İnsana saygılı sanayileşmenin peşindeyiz. Bizim sermayemiz insan. İnsanlarımızı çocukluktan itibaren bu konuda eğitebilirsek başarabileceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Çalıştayda konuşmacı olarak yer alan Demir Enerji’den Caner Demir, 2010 yılından beri Bahçelievler Belediyesi’nin de dahil olduğu şekilde kamu kurumlarıyla iklim değişikliği başta olmak üzere çevre konularında çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Türkiye’nin 2050 sıfır emisyonu hedefinin Bahçelievler’de daha kısa süre için planlandığına, 2030’de sera gazı salınımının yüzde 55 azaltılmasının hedeflendiğine dikkat çekti.

 

İklim krizi için küresel mücadele şart

Yüksek Mühendis Esra Demir, Bahçelievler Belediyesi SECAP Süreci ve Analiz sunumunu gerçekleştirdi. İklim değişikliği sonucunda pek çok başlıkta artık kritik eşiklerin zorlanmaya başladığını belirten Demir, iklim değişikliği ile mücadele edilmesinin en önemli nedeninin dünyada sıklıkla yaşanan felaketler olduğunu söyledi. Demir, yerel yönetimler ve ülkeler tek başına mücadele etseler de yeterli olmayacağını durumun küresel olarak ele alınması gereken kritik bir durum olduğunu söyledi. Dünyada doğal afetlere dayalı göçlerde artış yaşanacağını belirten Demir, yeterli önlem alınmazsa yıl içinde aşırı soğuk ve sıcak günlerin, şiddetli yağışların, fırtına ve yangına elverişlilik durumunun artacağına dikkat çekti.

 

Sıcaklık artışlarında dikkat

Şehir Plancısı Dilan Cengiz ise Bahçelievler Belediyesi İlçesi İklim Değişikliği Risk Değerlendirmesi sunumunu yaptı. Bahçelievler özelinde değerlendirmelerde bulunan Cengiz, İstanbul’un 4’üncü büyük ilçesi Bahçelievler’de eski yerleşim alanları ve şehirleşmenin fazla olduğu bölgelerde sıcaklık artışlarına dikkat çekti. Uyum planı hakkında bilgi veren Cengiz, iklim değişikliği sonucu olabilecek risklere ve çözüm önerilerine değindi, yeşil alanlarının arttırılması gerektiğini belirtti. Sunumların ardından dinleyicilerin de katılımıyla riskler ve çözüm önerileri üzerine interaktif bir çalışma gerçekleştirildi.

2wqrdpxfutpofruhkaaed57s.jpg

pd0r7l5xt28jlfmnnkhiow9h.jpg

dixllvunkhzcIzwa4kfqcmxb.jpg

uc0ngshvxqpidygtw65lqob3.jpg

lk39hof2q56uywpj8bjnnt1s.jpg

lvnxo4amq9kcxbfzh8nbduyw.jpg

uvyacIqsgl9fivwb3cprdr0z.jpg

jznyidba8lt42n0seIz7tpbs.jpg

ujilwsa5ehynfwqzxpgps928.jpg

d7ejc4knr1claryzxjnIsgmp.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.