218 yaşındaki Sakız Ağacı tedavi edildi

218 yaşındaki Sakız Ağacı tedavi edildi

Bahçelievler Belediyesi, iki asırlık hasta sakız ağacını, ölümcül bakterilerden temizledi.

Bahçelievler Belediyesi Başkanlığınca yürütülen çalışmada, iki asırlık hasta sakız ağacı, ölümcül bakterilerden temizlendi. Asırlık Sakız Ağacı, zararlı bakteri ve tortulardan kurtarmak amacıyla tedavi edildi. Anavatanı Avustralya olan ve 1800’lü yıllarda Bahçelievler Kocasinan'a dikilen sakız ağacı, asırların yorgunluğa dayanamayarak hastalandı. Belediyesi Başkanlığınca yürütülen çalışmada ağacının kuru dalları ile yara ve kovuk yüzeyleri temizlenerek mantar ve zararlı böceklere karşı ilaçlanarak gerekli yerlere çam katranı sürülerek yara yüzeyleri kapatıldı. Ayrıca Ağacın kök çevresi çapalanarak, toprağın mantara ve bakterilere karşı korunması ve iyileştirilmesi için bakır sülfat(göztaşı) uygulaması yapıldı.

Özel yöntemle temizlendiMahallenin simgesi haline gelen ağacı kaybetmek istemeyen Bahçelievler Belediyesi, ağacı kurtarmak için çalışma başlattı. Hasta sakız ağacını tedavi eden ekibin başındaki Ziraat Mühendisi Serpil Koçer, ağacı kurtarmak için adeta cerrahi operasyon başlattıklarını ve ağacın kavuğuna, gövdesine ve dallarına giren zararlı bakteriler ve oluşan tortuları özel bir yöntemle temizlediklerini kaydetti.Sakız ağacını hayata döndürme operasyonunu anlatan Ziraat Mühendisi Serpil Koçer, “Yaptıkları işlemin ağaç rehabilitasyon ve restorasyonu olduğunu söyledi. Yılların ve insanoğlunun yaptığı tahribat sonucunda mantar ve böceklerin istilasına uğrayan ağaçta zamanla çürümeler meydana gelmiş. Bu çürüme ağacın öz odu’nu tahrip ederek kovuk oluşturmuş, bu da ağacın genel sağlığını tehdit ederek yaşam süresini azaltıyor. Ağacı özel bir yöntemle böcek ve mantarlardan temizleyerek ilaçladık ve harici şartlardan etkilenmeyecek hale getirdik. Ağacı koruyucu macunla izole ettik” dedi. İki asırlık anıt ağacın en son 15 yıl kadar önce tedavi edildiğini söyleyen Koçer, ağacın belirli aralıklarla bakımının yapılması gerektiğini ve yapılan operasyonun ardından fiziki bir müdahaleye maruz kalmaması durumunda bir asır daha yaşayabileceğini sözlerine ekledi.

Anıt ağaç en az 1 asır daha oksijen üretmeye devam edecek

Çalışmayı yerinde izleyen Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır da, “Bahçelievler’de, ilçemizin adına yakışır şekilde yeşil dokuyu güçlendirdiğimiz gibi var olanları korumayı da görev biliyoruz. Bahçelievlerimizi asırlardır süsleyen ve yaşları 33 ile 218 arasında değişen 27 tane Sakız ağacımız var. Bunların tamamını gözümüz gibi koruyoruz ve hepsi kayıt altında. Onları geçmişimizin bize mirası olarak kabul edip, gelecek kuşaklara aktarabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. İlçemizin değişik noktalarında dikili olan bu asırlık ağaçlarımızın periyodik bakımlarını ve gerekirse de tedavilerini yapıyoruz. Bildiğiniz gibi ağaçlar doğanın, özellikle şehirlerin akciğerleridir. Önünde bulunduğumuz bu anıt ağaç da bunlardan biri. Adeta bu mahallemizin sembolü olan ağacımıza en son 15 yıl kadar önce bakım ve tedavi yapılmıştı. Arkadaşlarımızın incelemesi sonucunda yeniden bakıma alınması gerektiğine karar verdik. Amacımız, ağacımızın bakım ve tedavisini yaparak en az 1 Asır daha yaşamasını ve tüm canlılar için daha nice yıllar oksijen üretmesini sağlamaktır.” dedi.

 

nbx76m5utlj0k4reabdIhzfl.jpg

ecwyq8obtmblonjq96kxuhgn.jpg

osuzyhdhjbx4bmicwgw9el8k.jpg

y7qshaf8k0qaflhimettxszr.jpg

mfwlc5l2bd8nnrpzpd4vja9h.jpg

9k1u30jlxovrqenckjfuwm25.jpg

jwepthm4qnvfcuaxtgoyrbhj.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.