‘Avrupa Osmanlı’ya hayrandı’

‘Avrupa Osmanlı’ya hayrandı’

Esenler Belediyesi “Kanuni Sultan Süleyman, Topkapı Sarayı ve Harem” konulu konferans düzenlendi.

 Tarihçi -yazar Talha Uğurluel, “Kanuni Sultan Süleyman, Topkapı Sarayı ve Harem” konulu konferansında Kanuni zamanında Avrupa’nın Osmanlı’ya karşı büyük bir hayranlığın olduğunu belirtti. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Esenler Belediyesi işbirliğinde düzenlenen “Kanuni Sultan Süleyman, Topkapı Sarayı ve Harem” konulu konferans, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kongre Merkezi’nde yapıldı. Uğurluel, konferansında ağırlıklı olarak Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını anlattı.



Kanuni'nin çocukluk yıllarından başlayarak iyi bir eğitim aldığını ifade eden Uğurluel, "Kanuni her padişah gibi bilim, tarih ve edebiyat alanında sıkı bir eğitim aldı” dedi. Osmanlı'da, padişahların eşlerini görmediğini belirten Uğurluel, “Padişahlar, şehzadelerle birlikte Saray’dan uzakta başka illerde yaşıyorlardı" diye konuştu. 



Sultan Süleyman'a 'Kanuni' denmesinin nedeninin, ünlü padişahın pek çok kanun koyarak, bunları doğru şekilde uygulamasından kaynaklandığını anlatan Uğurluel, “O dönemde Avrupa'da Osmanlı'ya büyük bir özenti vardı. Avrupa'da şark geceleri düzenlenirdi. Şimdi bir takım yerlerde gösterildiği gibi Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, dekolte kıyafetlerle sarayda dolaşmazdı. Bu tür giyime ancak Fransız saraylarında rastlanır. Hafsa Sultan, Kanuni sefere çıktığı zaman gece kalkıp dua ederdi" diye konuştu. Yoğun ilginin olduğu program, Talha Uğurluel’in kitaplarını imzalaması ile sona erdi.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.