Vali Mutlu: İstanbul’un Kültür Mirası Sonsuzluğa Taşınıyor

Vali Mutlu: İstanbul’un Kültür Mirası Sonsuzluğa Taşınıyor

Bakımlı bir İstanbul ziyaretçi sayısını arttırdığı gibi ziyaret edenlere de keyif verir.

 İstanbul, 8.500 yıllık köklü geçmişiyle dünyanın iki önemli imparatorluğuna başkentlik yapmış, medeniyet merkezi özelliği taşımaktadır.

Dünyanın her köşesinde tarihi eserler ve mimarisiyle göz kamaştıran ülkeler, kentler var. İstanbul’un asıl özelliği ise işte burada başlıyor. 

Hiç kimse ziyaret ettiği yeri, gezmeye gittiği şehirleri dağınık ve özensiz görmek istemez. İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı misafirler de tarihi eserleri restore edilmiş, bakımlı bir şekilde görmek ister. Bakımlı bir İstanbul ziyaretçi sayısını arttırdığı gibi ziyaret edenlere de keyif verir. 

İstanbul’umuzun doğal, tarihi ve kültürel yapısıyla yaşanabilir bir ‘Dünya Kenti’ olması için kolları sıvayan İstanbul İl Özel İdaresi, kültür mirasımıza sahip çıkmayı, gelecek nesiller adına en büyük görev kabul etmiştir.

 

İl Özel İdaremiz, bu yaklaşım doğrultusunda son 10 yılda etkin çalışmalar gerçekleştirmiştir. Hem kendisi doğrudan restorasyonlar yapmış, hem de büyükşehir ve ilçe belediyelerine fon sağlayarak çok sayıda tescilli yapının restorasyonunun gerçekleştirilmesine önemli destek vermiştir.

Atalarımızdan bize emanet olan tarihi zenginlikleri gelecek kuşaklara değer kaybına uğramadan ulaştırabilmek için bugüne kadar sayısız kültür ve turizm projesi kapsamında saraylar, müzeler, türbeler, medreseler, hamam, kütüphane ve okullar olmak üzere birçok tarihi yapı ele alınmıştır. 

Bu çerçevede, bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binalar birbiri ardına restore ettirilmeye başlanmıştır. Sadece İstanbul sevdalılarının bildiği, tanıdığı eserler, daha geniş kitlelerle buluşmak üzere gün ışığına çıkarılmıştır.

 

İstanbul’da yeni kültür mekânları yaratılarak, kentimizin kültür altyapısı güçlendirilmiştir.

 

İstanbul’u müze kent yapma hedefiyle hareket eden İdaremiz, sadece kültür hizmetlerine gerek kendi bütçesinden, gerekse kurumlara sağladığı fonlarla son 10 yılda toplam 902 milyon TL aktarmıştır. Bu kaynakla 3871 tarihi eserin restorasyonu tamamlanmış olup, 1228 tarihi eserin de restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir.

 

İstanbul İl Özel İdaresi’ne, İstanbul’un kültür mirasını sonsuzluğa taşıyacak bu çok değerli emekleri için gelecek kuşaklar adına teşekkür etmeyi borç bilirim.

 

Bu vesileyle tüm İstanbullu hemşerilerimin yaklaşan Kurban Bayramı’nı kutlar, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmelerini dilerim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.