VEFATININ 40. YILINDA AŞIK VEYSEL ANILDI

VEFATININ 40. YILINDA AŞIK VEYSEL ANILDI

21 Mart 1973 yılında hayata veda eden halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 40. yılında Küçükçekmece’de anıldı.

Karanlık dünyasında söylediği türkülerle gönüllere kazınan,  Türkiye’nin gördüğü en büyük ozanlardan biri olan Veysel Şatıroğlu, Küçükçekmece Belediyesi Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi’nde Başak İkiz’in hazırlayıp sunduğu ‘Anadolu’ya Güzelleme’ programında anıldı. 
Programa, türkülerin ünlü ismi Ender Balkır konuk oldu. Moderatör Başak İkiz’in Aşık Veysel’in hayatından kesitleri katılımcılarla paylaştığı anma programında, Ender Balkır da Veysel türküleri seslendirdi. Programa Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Kuzugüden ve Hüseyin İpek de katıldı. 
‘TÜRKÜLERİNDE ALLAH AŞKI VARDIR’
Aşık Veysel’in sevginin, birliğin, beraberliğin en büyük destekçisi olduğunun altını çizen Başak İkiz, ‘Veysel; söylediği her türküde dinleyenlere hırslarını ve dünya telaşını düşündürür. Gözleri görmezdi ancak gönül gözü açıktı. Atatürk’e ve onun inkılâplarına gönülden bağlıydı. Yüreği zengin bir ustaydı o. Ölümünün 40. yılında büyük ustayı saygı ve rahmetle anıyoruz.’ diye konuştu. 
Veysel’in ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ şiirine dikkat çeken Başak İkiz, ‘ Bu şiirin sözlerinin içinde ölüm ve yaşam geçmiyor ancak ikisini de çok iyi anlatıyor. Dünyada bu anlamda en iyi şiir seçilmiştir.’ diyerek, Veysel’in türkülerinde hak aşkına dikkat çektiğini vurguladı. 
ENDER BALKIR’DAN AŞIK VEYSEL TÜRKÜLERİ
Programda, Anadolu’nun her köşesinden türküleri başarıyla yorumlayan Ender Balkır da, Aşık Veysel’in ‘Dostlar Beni Hatırlasın, Benim Sadık Yarim Kara Topraktır, Uzun İnce Bir Yoldayım, Ben Gidersem Sazım Sen Kal Dünyada’ türkülerinin yanı sıra pek çok eserini seslendirdi. 
Balkır, Veysel’in eserlerinden de anlaşılabileceği gibi, insan ilişkilerine ve toprak sevgisine önem veren bir ozan olduğunu belirterek, ‘Türküler, çok değerlidir. Öğretidir.  Aşıkların sözleridir. Ustaları ifade eder. Veysel, türkülerinde Anadolu toprağına ait her insanın hayatına dokunmuştur. Bu doğrultuda bizler de insandan uzaklaşmamalı, doğadan kopmamalı ve dostlarımıza sahip çıkmalıyız.’ dedi. 
‘UNUTMAMALI, UNUTTURMAMALIYIZ’
Program sonunda Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek, Anadolu ozanlarının önemine vurgu yaptığı konuşmasında, ‘ Aşık Veysel’in hayatıyla ilgili bilmediğimiz pek çok şey var. Kendisini rahmetle anıyoruz. Anadolu’nun bağrında yetişmiş ozanlarımızı ve aşıklarımızı unutmamalıyız, unutturmamalıyız.’ diye konuştu. İpek, Başak İkiz ve Ender Balkır’a çiçek vererek, katılımcılara teşekkür etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.