‘SULTAN ABDÜLHAMİD HAN YAŞASAYDI’

‘SULTAN ABDÜLHAMİD HAN YAŞASAYDI’

Kağıthane Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından vefatının 99. yılında Sultan II. Abdülhamid Han anısına bir program düzenlendi. ‘’Sultan Abdülhamid Han Yaşasaydı’’ adlı anma programında konuşan Prof. Dr. Ali Fuat Örenç, ‘’Başkanlık sisteminin

Vefatının 99. yılına özel Sultan II. Abdülhamid Han anısına Kağıthane Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisince ‘’Sultan Abdülhamid Han Yaşasaydı’’ adlı bir anma programı düzenlendi. Programda konuşan Prof. Dr. Ali Fuat Örenç, Sultan Abdülhamid Dönemi’nde yaşanan olayların bugünlerle benzerlik gösterdiğini belirtti.

Çift başlılık Osmanlı’da da vardı

Sultan Abdulhamid’in tahta çıktığı zaman Babıali Hükümeti ile arasında çift başlılık olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Örenç; ‘’ Babıali tümüyle Batı’nın kontrolündeydi. İngiltere, Fransa ve Rusya elçilerinin yönlendirdiği Babıali’de bürokratlar var. Hatta Avrupalılar Babıali’ye diktatörlük diyordu. Padişahı tanımıyorlar, devletin tüm politikalarını Babıali’de kendileri belirliyorlardı.’’ dedi.

Başkanlık sisteminin ilk uygulayıcısı Abdülhamid’dir

Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı Sistemini değerlendirdiği bu son dönemde tarihte yaşanılanlara bakılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Fuat Örenç; ‘’Abdülhamid birinci yılında bir karar aldı. Hemen Dolmabahçe Sarayı’ndan Yıldız Sarayı’na taşındı. Hükümetin bütün yetkilerini Yıldız Sarayı’na topladı.  Yıldız Sarayı’nda bir kabine kurdu. Bu kabine bir gölge hükümet gibi çalışmaya başladı. Hükümetin tüm icraatlarını yavaş yavaş Yıldız Sarayı’na çekti. İç ve dış politikada belirleyici unsur olarak Yıldız Sarayı’nı belirledi. Yani öylece başkan oldu, yukarıya doğru yetkilerini topladı. Artık işlemez hale gelen, hantallaşan, dış tesirlere açık Babıali’nin gücünü Yıldız Sarayına taşımış oldu.’’ diye konuştu.

Devlet hızlandı bürokrasi azaldı

Yetkilerin Yıldız Sarayı’nda toplanmasıyla bürokrasinin azalıp icraatların hızlandığını aktaran Prof. Dr. Örenç;’’ Dünyanın neresinde bir uzman varsa onu danışman olarak getirdi. Dini, hukuki, ziraat alanında dünyada uzman kim varsa onu maaşa bağlar, hükümete tavsiyelerde bulunmasını isterdi. İmparatorluk inanılmaz hızlı işlemeye başladı. Abdülhamid’in yaşamını açın okuyun göreceksiniz. Abdülhamid’in bu yönetim anlayışı Osmanlı’ya tekrar hız, istikrar, dinamizm getirmiştir. Devletin direnci arttı. Yıldız Sarayı’na geçtikten sonra alınan kararları uygulamaya geçirdikten sonra devlet hızlanmaya başladı. Bu da ekonominin güçlenmesini sağladı.’’ dedi.


Kaynak: istanbulses/ Kağıthane
















HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.